Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Арт
Арт

Георги Господинов с литературна награда от Италия

Петък, 17 Януари 2020г. 13:31ч.

georgi-gospodinov-2Георги Господинов стана 64-ият носител на международната литературна награда „Ceppo“, съобщавa ploshtadslaveikov.com като се позовава на италиански медии. Отличието му е присъдено за италианското издание на сборника с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna) в превод на професор Джузепе дел’Агата. Наградата се връчва ежегодно за кратки сборници с разкази и стихосбирки от 1955г. От 2006-а е международна. Един от носителите на приза е Марио Варгас Льоса. В съобщенията за приза роденият в Ямбол Георги Господинов е наречен „българският Милан Кундера“.
В мотивите на журито признанието за българския автор е обосновано с думите:
„Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя „Аз“ и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове“.
Италианските медии съобщават още, че през март предстои да бъде издаден на италиански и сборникът на Георги Господинов „Всички наши тела“ отново в превод на проф. Джузепе дел’Агата. Господинов ще изнесе лекция през март във Флоренция, когато ще му бъде връчена наградата. Лекцията е озаглавена „ Меланхолия, страхове, детство и други истории“.
В профила си във Фейсбук българският писател изказа благодарности на Италия, на преводача и на издателството си:
„Благодаря, Италия! Хубаво е, че по света има и награди за книги с разкази, не само за романи. Радвам се, че един от предишните носители на тази е Марио Варгас Льоса, 2009. Благодаря на моя преводач професор Дел ’Агата и на издателите от „Voland“!“./PLOSHTADSLAVEIKOV.COM
 

Победителите в Коледния конкурс за детски рисунки са известни

Четвъртък, 28 Ноември 2019г. 17:04ч.

galery-konkurs-decaОбщо 794 рисунки постъпиха по обявения от община Ямбол традиционен конкурс за рисунка на тема „Коледа“. Комисия от ямболски художници журира творбите и излъчи победителите в отделните категории. При най-малките първо място бе присъдено на петгодишната Хрисия Диан Саханджиев от ДГ „Свобода“. Във втората възрастова група (I - IV клас) е отличена рисунката на Мартин Ясенов Димитров, третокласник в ОУ „П. Р. Славейков“.

Продължение...

 
 

Награди за учители - творци в конкурса на Езиковата гимназия

Петък, 22 Ноември 2019г. 14:28ч.

01-rev-bezistenПо повод своя юбилей Ямболската езикова гимназия проведе традиционния литературен празник с награждаване на победителите в Третия национален литературен конкурс за учители „Васил Карагьозов”. Първото издание на конкурса е през 2009 година. Провежда се през пет години и е посветен на юбилейни годишнини на гимназията. Настоящото трето издание се проведе под патронажа на кмета на Ямбол и партньорството на издателство „КЛЕТ” – България и Училищното настоятелство на гимназията.

Продължение...

 
 

Започват литературните вечери "Ямбол чете"

Понеделник, 04 Ноември 2019г. 11:57ч.

2018-saglasie-1В читалище "Съгласие" започват традиционните литературни дни "Ямбол чете". От понеделник до петък гостуват с най-новите си книги Божана Апостолова, Петър Чухов, Чавдар Ценов, Владо Трифонов, Маргарита Петкова и Добромир Банев. Модератор на "Ямбол чете" е Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в града, всички срещи ще бъдат в Синия салон на читалище "Съгласие" с начало от 18.00 часа.

Продължение...

 
 

Откриха барелеф на Маестро Султанов пред Ритуалната зала

Вторник, 29 Октомври 2019г. 12:42ч.

10-29-barelefПаметен знак, посветен на Маестро Николай Султанов, една от най-значимите фигури в музикалния живот в града, беше поставен на фасадата на Ритуалната зала в Ямбол. Султанов е основател и дългогодишен ръководител на Камерен ансамбъл „Дианополис“, създаден през 1968 година. Под диригентството на Николай Султанов през годините съставът представя пред публиката в Ямбол и на много други места музика от различни стилове и епохи. През пролетта на 2018г., заради съществения принос на "Дианополис" в културния живот на града и във връзка с 50-тата годишнина от своето създаване, камерният оркестър получи Голямата награда на Община Ямбол.

Продължение...

 
 

Страница 1 от 62


Подробна 5-дневна прогноза