Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Арт
Арт

Драматичният театър представя "Магьосницата от долната земя"

Четвъртък, 27 Февруари 2020г. 12:28ч.

theatreВ началото и на този театрален сезон Драматичен театър „Невена Коканова“ остава верен на репертоарната си политика и обръща внимание към детската драматургия, отваряйки врати към невероятния свят на приказките. „Магьосницата от долната земя“ от Панчо Панчев пренася малките зрители в света на вълшебното, с подсказване от Братя Грим и тяхната „Баба Хола“.

Продължение...

 

Самостоятелна изложба на Цецо Казанджиев във Варна

Четвъртък, 13 Февруари 2020г. 10:37ч.

ceco-kazandjievЦветан Казанджиев откри самостоятелна изложба в Градската художествена галерия във Варна. Под мотото „Фрагменти“ той е подбрал колекция от свои работи живопис, акварел, рисунка и графика, с които ценителите могат да проследят най-новите посоки в неговото многолико творчество, пише Радио Фокус Варна. Изложбата е реализация на наградата на Варненската градска галерия, която художникът получи през 2019г. на Второто триенале "Духът на акварела", което се проведе във морската столица.

Продължение...

 
 

Ловешката постановка на "Майстори" гостува в Ямбол

Четвъртък, 06 Февруари 2020г. 15:55ч.

maistoriДраматичен театър Ловеч гостува на ямболска сцена на 12 февруари със своята постановка „Майстори“. Пиесата „Майстори” Рачо Стоянов пише през 1922г., а пет години по-късно вече е представена на сцената на Народния театър. Веднага след това, освен в цяла България, е поставяна и в Белград, Загреб, Прага. Авторът й Рачо Стоянов се радва на успеха й още приживе. И досега „Майстори” е определяна като най-играната и популярна българска пиеса.

Продължение...

 
 

Ямболски автори за годишната литературна продукция в Сливен

Понеделник, 03 Февруари 2020г. 13:34ч.

rbsd-slivenНад четиридесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през миналата година, бяха представени в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон. Повече от четвърт век тези срещи предизвикват неизменен интерес сред сливенската културна общественост. Голямо беше жанровото разнообразие на включените в представянето книги.

Продължение...

 
 

Георги Господинов с литературна награда от Италия

Петък, 17 Януари 2020г. 13:31ч.

georgi-gospodinov-2Георги Господинов стана 64-ият носител на международната литературна награда „Ceppo“, съобщавa ploshtadslaveikov.com като се позовава на италиански медии. Отличието му е присъдено за италианското издание на сборника с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna) в превод на професор Джузепе дел’Агата. Наградата се връчва ежегодно за кратки сборници с разкази и стихосбирки от 1955г. От 2006-а е международна. Един от носителите на приза е Марио Варгас Льоса. В съобщенията за приза роденият в Ямбол Георги Господинов е наречен „българският Милан Кундера“.
В мотивите на журито признанието за българския автор е обосновано с думите:
„Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя „Аз“ и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове“.
Италианските медии съобщават още, че през март предстои да бъде издаден на италиански и сборникът на Георги Господинов „Всички наши тела“ отново в превод на проф. Джузепе дел’Агата. Господинов ще изнесе лекция през март във Флоренция, когато ще му бъде връчена наградата. Лекцията е озаглавена „ Меланхолия, страхове, детство и други истории“.
В профила си във Фейсбук българският писател изказа благодарности на Италия, на преводача и на издателството си:
„Благодаря, Италия! Хубаво е, че по света има и награди за книги с разкази, не само за романи. Радвам се, че един от предишните носители на тази е Марио Варгас Льоса, 2009. Благодаря на моя преводач професор Дел ’Агата и на издателите от „Voland“!“./PLOSHTADSLAVEIKOV.COM
 
 

Страница 4 от 66