Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 11:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 13:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 14:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 09:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Разгледахте ли изложбата "Спортната слава на Ямбол"?

Разгледахте ли изложбата "Спортната слава на Ямбол"?

sport-slavОткриването на експозицията, посветена на историята и упсехите на ямболския спорт, беше едно от основните събития по време на честването на 120-тата годишнина от началото на организираното физкултурно движение в града. Изложбата, подредена в Безистена, проследява историята на ямболския спорт и най-високите постижения на съзвездието от имена, израснали в града или защитавали цветовете на спортните клубове от Ямбол. Отделни витрини са посветени на спортистите, удостоени със званието Почетен гражданин на Ямбол. Това са Петър Киров, Баю Баев, Димитър Плочев, Димитър Минчев, Маргарита Моллова, Тотка Петрова и Енчо Керязов.
В експозицията ще се запознаете с фотоси от участието на ямболци в така наречените Юнашки събори в страната, най-старата фотография в сбирката е от 1903 година от курса за главатари на Съюзните гимнастически дружества „Юнак“. Фотоси и документи от първата половина на миналото столетие ни представят развитието на конния спорт, започнало с установяването в града на IV Конен полк.
Представени са Първите стъпки на колоезденето и мотоциклетизма, може да видите как е изглеждал Паметника на колоездача в Градския парк, издигнат по проект на арх. Александър Куртев през 1932 година.
Във витрината на борците е бронзовото отличие на Иван Кръстев от Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година, това е първият олимпийски медал за Ямбол. Байо Баев показва златния медал от ЕП в Югославия от 1968 и среброто от СП в София през 1971. Витрина показва отличията на двукратния олимпийски шампион Петър Киров.
Енчо Керязов е предоставил за сбирката „Сребърния клоун“ от Монако през 2007 и  „Сребърната звезда“ от Гренобъл. Купа на Федерацията по скокове на батут от държавното отборно първенство в Габрово през 2005 и от международен турнир в Белгия през 1981 година са в сбирката на почетния гражданин Димитър Плочев.
Във витрината на акробатката Маргарита Моллова, освен отличията може да видите нещо изключително ценно – поръчение, ОК на ДКМС дава комсомолско поръчение на др. Маргарита Моллова, мс по акробатика, да участва на СП и да се класира на II-о място, на това първенство оначе Моллова, заедно с Минчев, печели златото.
Във витрината на Димитър Минчев, наред с медалите, е отличието Акробат №1 в света за десетилетието на МФСА, връчено на церемония в щата Луизиана. Лекоатлетката Тотка Петрова, работила през спортната си кариера само с един треньор – Йордан Атанасов и защитавала цветовете само на един клуб – ямболския, ни представя ефектната Сребърна Гранд При от Катовице 1979 за първото място в бягането на 800 метра и Световните купи от 1977 и 79 от Дюселдорф и Монреал. Във витрината на леката атлетика е факелът, който е пренасял Олимпийския огън от Гърция за игрите в Мюнхен и почетния знак от Купата на Европа в Торино през 1979.
Възпитаничката на ямболското спортно училище Станка Златева излага статуетката спортист №1 на България за 2007 година и сребърното отличие от Олимпиадата в Пекин през 2008 година.
Във витрината на волейболистите, заедно с фотосите и отличията, е още един оригинал -  дневникът на Димитър Будаков в ръкопис.
Спаринг ръкавици, с които са тренирали боксьорите на Димитър Мутафов през 60-те години, почетен знак на Мутафов от ОИ в Москва и една уникална Купа от турнира на вестник „Фолксщиме“ през 1978 във Виена са във витрината на боксьорите.
Клубовете по спортна стрелба и модерен петобой, наред с отличиията, ни показват пневматични оръжия, печелили медали на международни състезания, заради точния мерник на онези, които са стреляли с тях, разбира се. Във витрината ще видите отличие от международно състезание през 1955 по модерен петобой, предоставен от наследниците на Николай Николов. 
Може да разгледате купата на Вълкана Тошева в щангите от ЕП в Сан Марино през 1988 година.
Един сравнително млад спорт за Ямбол – Куокушинкай, предлага на вашето внимание много отличия, завоювани през последните години, сред тях е ефектната купа от XXXII-ия Европейски шампионат в Москва през 2018.
Купи и медали на ямболските дуети в представят спортните танци. Тотко Атанасов и Траяна Зелямова поставят началото на този спорт през 1981 година в Ямбол. Седем са клубовете, създадени през годините, с името на Георги Найденов свързваме големите ямболски успехи в спортните танци през последните години.
Запазено място в изложбата и за Спортен клуб на инвалидите „Ямбол 1999“. Основен двигател за създаване на клуба е Христо Христов, многократен шампион на страната по вдигане на тежести за инвалиди. Гордост за клуба и за града е параолимпиецът Георги Киряков, участник в много световни и европейски първенства по лека атлетика, десет поредни години той е определян за спортист №1 на Ямбол за хора с увреждания.
Туристи и планинари могат да се похвалят с участието на нашенци в националния отбор по алпинизъм, изложбата ще ви припомни имената на ямболци, покорили кавказките върхове Гумачи, Казбек и Елбрус през 1969 година. Изложени са и фотоси от тренировките на ориентировачите на Бакаджика и участията в международни състзания. Военно-приложните и техническите спортове представят макети, участвали на съзтезания по авиомоделизъм, тук трябва да подчертаем приноса на Ангел Цонев, двукратен световен шампион по авиомоделизъм на първенствата в САЩ и Украйна през 1990 и съответно 2015 година. Свое достойно присъствие имат баскетбола, волейбола и футбола.
Изложбата „Спортната слава на Ямбол“ бе подредена от Регионалния Исторически музей по повод 120 години организирано физкултурно движение в Ямбол. Отворена е за посещения от понеделник до събота, от 09.30 до 17.30, като ще остане в Безистена до края на годината.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario