Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Тържествено честване на Националния празник в града

Тържествено честване на Националния празник в града

02-03.03Община Ямбол организира честване на Националния празник на Република България Трети март и 143-та годишнина от Освобождението от османско робство.    Празничната програма пред сградата на Общинска администрация започва в 09.45 часа с откриването на изложбата „Отечество, Завет, Признателност“, организирана от Община Ямбол и Регионалния исторически музей, празнична музикално-поетична програма в изпълнение на Вокална група и Куклен театър „Светулка“ при Общински детски комплекс Ямбол и патриотични маршове и песни в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“.
В 10.30 часа започва тържественият ритуал за издигане на националното знаме с участието на почетен караул от гарнизон Ямбол. След това кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще поздрави гражданите с традиционното си празнично слово. Архиерейският наместник на Ямболска духовна епархия Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи благодарствен молебен.
Тази година шествие и поднасяне на венци и цветя няма да се извършват организирано на Паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение. Гражданите индивидуално ще засвидетелстват почитта си към родолюбците, жертвали себе си за свободата на България.
В Музея на бойната слава и в Културно-информационен център „Безистен“ е обявен Ден на отворени врати.
Жителите и гостите на Ямбол ще имат възможността да видят в Безистена реплика на Браилското знаме, което е първообраз на националния флаг. Тя е изработена по поръчка и със средства на учениците и учителите от Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ - Ямбол и е дарена на Музея на бойната слава. Браилското знаме е изработено през 1877г. със средства и по проект на ямболския преселник в Браила Иван Параскевов. Ушито е от 14-годишната му дъщеря Стилияна Параскевова. На 8 май 1877г. в Плоещ двамата родолюбиви българи подаряват знамето на главнокомандващия Руската армия – великия княз Николай Николаевич, който обещава да го връчи на ІV опълченска дружина. Оригиналът на Браилското знаме се намира в специалното хранилище на Националния военноисторически музей заедно с други известни бойни знамена.
В централната градска част на Ямбол ще звучат патриотични песни от монтираната озвучителна уредба.
Честването на Трети март ще бъде съобразено с всички противоепидемични мерки, въведени в Република България.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario