Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Институции
Институции

Административният съд обобщи шестмесечието

Сряда, 27 Юли 2011г. 19:39ч.

През периода от началото на януари до края на месец юни в Административен съд - Ямбол са постъпили и са образувани общо 455 дела при 403 за същия период на миналата година, сочи обобщената справка на съда за първото шестмесечие. Първоинстанционните административни дела са 333. Касационните дела са общо 122, като всички са с наказателно-административен характер. При съпоставяне с данните от същия период на 2010 год. се констатира увеличение, както на административните първоинстанционни дела, така и на касационните. През отчетния период в Административен съд-Ямбол са свършени общо 283 дела, от които 190 първоинстанционни и 93 касационни. Всички съдебни актове по свършените дела са постановени в едномесечния срок. Действителната средна месечна натовареност на съдиите за отчетния период е близо 13 дела при 11 дела за същия период на 2010 г. През последните два месеца в Административен съд – Ямбол постъпиха значителен брой дела по жалби на земеделски производители от региона против актове за установяване на публични държавни вземания, издадени от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие”. Жалбите са изпратени по подсъдност от Административен съд София-град в Административен съд – Ямбол.
 

НАП погна некоректни работодатели

Понеделник, 25 Юли 2011г. 11:29ч.

Два екипа инспектори по приходите от НАП- Ямбол извършват масови проверки на ямболски фирми за спазване на осигурителното законодателство и Наредбата за касовите апарати, съобщават от приходната агенция. Инспекцията се провежда най-вече след работно време и в почивните дни, съвместно с Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” заради оплаквания на работници, че ги осигуряват на 4 часа. Много от фирмите, в които влизат проверяващи, са обявили с документи пред държавата, че внасят осигуровка за 4 часа, но на практика работниците са заети по 8 и повече часа. От началото на проверките са съставени 9 акта за установяване на административни нарушения, като половината са за неиздаване на касови бележки или липса на регистрирано фискално устройство. От началото на годината в област Ямбол са извършени над 820 оперативни проверки, при 104 от тях са констатирани нарушения и са съставени наказателни постановления. Глобите за некоректни работодатели са от 1500 до 15 000 лева. 
 
 

Делото за водопровода отложено за 29 септември

Понеделник, 25 Юли 2011г. 10:51ч.

Ямболският окръжен съд отложи за пореден път делото за водопровода по две от улиците в града срещу кмета Георги Славов. Делото бе отложено поради заболяване на подсъдимия Славов, който от днес е в отпуск по болест, за което бе представен болничен лист. Кметът на Община Ямбол е обвинен, че е превишил правата си при обявяването на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация на улиците "Заимов" и "Граф Игнатиев" и е ощетил бюджета на община Ямбол с над 2 млн. лева, като е облагодетелствал местна фирма. По това обвинение кметът вече бе признат за виновен и получи петгодишна ефективна присъда. След обжалване Бургаският апелативен съд отмени наказанието и върна делото за повторно разглеждане. Сега делото се гледа от друг съдебен състав, с председател Георги Карабаджаков. Следващото заседание бе насрочено за 29 септември.
 
 

НАП не намери нарушения по пазарите в Ямбол

Петък, 22 Юли 2011г. 10:59ч.

По ямболските пазари не се продава нелегално внесена продукция. Това установиха екипи от инспектори по приходите, които извършват проверки по складове и тържища в областта, след подадени сигнали от производители за дъмпинг на вносни плодове и зеленчуци. Постоянните наблюдения на големите пазари целят да се следи за произхода на стоките, които се продават, за контрабанден внос, както и за това дали се издават необходимите документи за покупко-продажба. Освен това се проверяват и данните от митническите декларации за внос на стоките и протоколите за покупка на продукция от земеделски производители. Инспекторите проверяват и дали служителите в борсите имат трудови договори, на какво работно време са назначени, дали са осигурени на реалните си заплати и дали са платени осигурителните вноски върху възнагражденията им. Целта е да се проследи движението на стоката от нейния внос до реализацията и на пазара, да се засили контролът върху дъмпинговия внос на селскостопанска продукция, която срива цената на българските производители, както и да се установи дали търговците отчитат реалните обороти от продажбите. От извършените проверки в област Ямбол стана ясно, че две от фирмите извършват внос от Гърция, но стоката е декларирана и имат необходимите документи. Най-честите нарушения са свързани с неиздаване на документ за продажба, както и липса на документ за произход на стоката. Едно от често използваните обяснения от търговците за произхода на продаваните плодове и зеленчуци е, че са производители на селскостопанска продукция. В същото време те предлагат тропически плодове, които няма как да са отгледани в България, е констатацията на инспекторите от НАП-Ямбол. 
 
 

Кметът представи първия експонат за новия музей

Понеделник, 18 Юли 2011г. 14:14ч.

Екземпляр от марша на 29-ти Ямболски пехотен полк е първият експонат в бъдещия Музей на бойната слава, съобщи кметът на Ямбол Георги Славов. Ценното издание поставя началото на реалната събирателна дейност за попълване фонда на музея. Кампанията стартира с активни действия на работната група за създаване Музея на бойната слава, която използва всички възможности за събиране на експонати, в това число и на бойна техника. Сред акцентите ще бъде и уникалната военна медицинска сбирка, без аналог в цялата страна. Община Ямбол разчита на подкрепа и от страна на местната общественост и всички, свързани с града, както и с бойната слава на България. Призовават се бивши военнослужещи от ямболския гарнизон, частни колекционери, бизнесмени, неправителствени и патриотични организации, граждани да подпомогнат с дарения усилията да се съхрани за поколенията част от родовата памет и ямболската история. Оръжия, документи и предмети от ежедневието на българския войник през годините могат да бъдат дарявани за бъдещия музей. Особено се разчита за обогатяването на сбирката и на всякакъв снимков материал, с който да се онагледи представянето на различните периоди. Желаещите да се включат в кампанията могат да получат информация на телефони 681 211 или 681 221. В зависимост от постъпленията на експонати ще бъде оформена и първоначалната структура на музея. Тя ще се разположи на площ от 9 дка в бившите пионерски казарми, предоставени за нуждите на музея. Тематичната структура предвижда той да обхване периодите от създаването на българската държава до наши дни, като отделните секции ще бъдат обособявани поетапно.
 
 

Страница 661 от 706