Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар Арест, а след ареста - тишина...

Арест, а след ареста - тишина...

lesovo-120 задържани митничари, 25, 23, 30, 31... Сякаш четем едни и същи новини през 4-5 месеца. Всеки път сюжетът банално се повтаря - отиват ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата на някой пункт, предимно по южната граница и на Дунав мост. Натръшкват действащата смяна, извикват другата уж за справка и закопчават и нея, накрая затварят пункта, претърсват кабинетите, после жилищата и вилите на арестуваните. Намират пари и повдигат обвинения. От първоначално арестуваните в ареста остават хора, които се броят на пръстите на едната ръка. Само те получават обвинения, но дори и при тях окончателни присъди няма.
По груба сметка в периода 2014-2017 г. около 200 митничари са арестувани при местни акции, има задържани и при международни разследвания. В крайна сметка само петима са осъдени на първа инстанция, и то не за вземане на подкупи. За участие в схема за източване на ДДС в Полша. И. К. е осъден на 3.5 г. в началото на годината, а В. В. - на 2.5 г. затвор. Други трима пак тази година бяха осъдени за длъжностно присвояване - продали конфискувана стока, вместо да я унищожат.
По същия начин се мотаят делата за подкупи срещу автомобилните инспектори - досега нито един от тях не е влязъл зад решетките, въпреки че залавяните през годините с подкупи са десетки, някои от тях бяха документирани на видео.
Прокуратурата и службите не са посочили причините, поради които акциите им не водят до никъде. А натрупването на гафове на разследващите и усъвършенстването на схемите на корумпираните стават все по-видими. Показателен е последният случай с шумната акция на ГКПП-Малко Търново миналата седмица, завършила безславно и със заплахи на арестантите, че ще съдят прокуратурата.
Призори в четвъртък бяха задържани и дневната, и нощната смяна - общо 20 души, а неофициално се говореше, че са намерени 60 хил. лв. Стигна се до куриоза пунктът да бъде поет от полските полицаи, командировани у нас по линия на "Фронтекс". 60-те хиляди лева се изпариха и официално бяха изнесени доста по-скромни факти - в претърсените 32 адреса са намерени само 10 хил. лв., което е нищожна сума.
Някъде има засечка при тази акция и това е очевидно. Арестуваните 20 души моментално бяха освободени. От тях само петима получиха обвинения, но те също излязоха на свобода. Четирима - срещу гаранция от 2 хил. лв., а началникът им - срещу 5 хил. лв. Единствените доказателства са от подслушване, което е продължило няколко месеца и което според говорителя на главния прокурор "сочело по несъмнен начин, че има сговор за вземане на рушвети от шофьори на леки и товарни автомобили, като сумите били малки, но редовни".
Доказателства за престъпна група уж имаше и при спецакцията на пристанището във Варна през лятото. От всички първоначално задържани 25 души само шестима бяха обвинени за вземане на подкупи, включително шефът на пункта, четирима началници на смяна и представител на спедиторска фирма. Иззетите при акцията над 700 хил. лв. обаче бяха намерени у спедитора, а не у митничарите. Въпреки твърденията на прокуратурата, че това е била месечната сума, приготвена за митницата, не се е чуло да има напредък и по това дело.
Примерите през последните няколко години са идентични. Най-често акции имаше в Лесово и Капитан Андреево. Арестувани имаше и в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. След шумотевицата всички излязоха тихомълком на свобода, а делата се точат с години с миниатюрни изгледи за осъждане.
Още нямат присъда на първа инстанция дадените на съд преди 4-5 години, кога да чакаме нещо да се случи с обвинените преди година-две? Миналия декември например акция на Капитан Андреево вкара в ареста 33-ма души за събиране на подкупи, подслушвани и следени на работните им места. Само 14 от тях бяха задържани, след което спецсъдът ги пусна под гаранция срещу високи суми. През 2014 г. беше арестуван зам.-шеф на свиленградската митница в дома му заради трансграничен трафик на наркотици. И за него нищо не се чу.
Това са плачевните резултати, при положение че акциите са само срещу дребните риби в бранша.
Изобщо досега не е имало опит да се проследи нишката по-нагоре - публична тайна е, че митниците са смятани за основен източник на средства в партийните каси. Не се чува и за конфискация на имущество на обвиняемите митнически служители, чиито скромни официални доходи обикновено не отговорят на високия им стандарт на живот.
При тези плачевни резултати управляващите не спират да отчитат намаляване на контрабандата, при положение че именно разядените от корупцията митници са отговорни за това. В правителството очевидно отчитат намаление заради факта, че все по-рядко се залавят нелегални стоки.
Досега никой не е поискал сметка на прокуратурата какво се случва с обвиненията й. Управляващите и държавното обвинение сякаш са сключили договор да избягват неприятната тема за липсата на какъвто и да е успех срещу корупцията в митниците и ДАИ. При такава омерта логично е да се запитаме дали именно корупция не пречи да се стигне до присъда срещу поне един от тях./SEGABG.COM
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario