Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар Борбата с корупцията - куче влачи рейс

Борбата с корупцията - куче влачи рейс

ilia-valkovИ след европредседателството думата "корупция" ще е лайтмотив на политическия хоризонт. За разлика от еврократите, които след тези шест месеца ще си стегнат куфарите за Брюксел, тя ще си остане у дома. България няма да стане по-малко корумпирана и след вота на недоверие на БСП за провала на кабинета "Борисов". Корупцията нито може да се принизи до "усещане" (по вицепремиера Екатерина Захариева), нито да се сравни с нещо обяснимо - "никой не може да я дефинира" (по Волен Сидеров). Премиерът в Страсбург в сряда каза, че щом има икономически растеж в България и хората 10-11 пъти са му давали победа на избори, корупцията не би трябвало да се смята за проблем
България е корумпирана държава и да го признаеш на глас не е нито срамно, нито "самобичуване". Държавата ни е оплетена от дребните рушвети за "джобни" на катаджиите, чиновници и администрация до едри "отчисления" за обществени поръчки и конкурси за европейски фондове.
Да, и в другите европейски държави има корупция. Но там не е нужно да имаш специални закони, специализирани съдилища и прокуратура, нарочно създадени органи за борба с корупцията и конфликт на интереси със странни абревиатури и куха администрация - КОНПИ, КПУКИ. За разлика от кулинарията, където може да важи "от нищо нещо", в правораздаването и политиката "нищото" си остава "нищо". Затова нито нови антикорупционни закони, нито нови комисии без съдържание могат да се борят с корупцията. А и опитът на президента Румен Радев да се включи в този дебат с налагане на вето се оказа без ефект.
Защото при нас все се демонстрира "политическа воля", както ни потупват от Брюксел, но резултатите никакви ги няма.
През годините видяхме как от публичното пространство "изчезнаха" не само бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, но и неговите тефтерчета с инструкции: "да се удари", "да се изчака", "да се решава бързо и безболезнено". Така от обществения хоризонт залязоха и фигурите на бившия шеф на НАП Мария Мургина, оправдана за обвинението за престъпления по служба, както и оправданият бивш зам.-председател на парламента и разжалвана дясна ръка в ДПС - Христо Бисеров. Всякакви афери като "Батко и братко", "Хохегер" и акции на ДАНС и ГДБОП в строителни компании, хванати със сакове със стотици хиляди евро, бяха заметени под чергата на колективната памет.
Вярно е, че политическият инстинкт на управляващото тяло бързо се отървава от хванати в крачка "едри риби". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по всяко време е готов да сменя министри. Но откровеният цинизъм винаги приключва в защитна поза за непочтена атака, свидна жертва, загуба на ценни хора, нарочени от опозицията. Властта на всички нива е болна от синдрома на високата търпимост към корупция. "Той е кучи син, но наш кучи син", думите на президента Рузвелт за никарагуанския диктатор Анастасио Сомоса са максима, която се изповядва и у нас и убива в гръб всякаква заявка за борба с корупцията. Разграбването и фалитът на КТБ се превърнаха в една голяма мистерия. Както и източването на повече от милиард от парите на данъкоплатците около вечната енергийна далавера АЕЦ "Белене". Санирането за 2 млрд. лв. се превръща в легална корупционна схема, за която плащат българските данъкоплатци. И още по-мистериозно корпулентен депутат и издател за една нощ се събуди мултимилионер в имотната си декларация.
Местната власт е не по-малко оплетена от битовата корупция на "шуробаджанащината", лакомо усвояваща обществени поръчки. ОТ БСП може и да вдигнаха топката около "Кумгейт" и хасковската афера на депутата на ГЕРБ Делян Добрев, но това не е единственият случай. Кметът на Батак, чиято фамилна фирма през годините се превърнала в "естествен монополист", продължава да си кметува.
"Корупция" ли е, когато е законно, но не е морално? Ами обвързаността на партийните централи с бизнесмени със съмнително минало? И как публичните разстрели от последните дни, сред които и на данъчен служител, се вписват в борбата с корупцията?
Бодрата крачка, с която БСП внесоха първия вот на недоверие срещу кабинета, независимо от номера, който им спретна ДПС, ще е удар във въздуха, ако премине под знака на взаимни обвинения и парламентарни лакърдии. Опозиционната реторика на БСП започна да се изхабява. Без включването на правораздавателните органи - прокуратурата и съдебната система - борбата с корупцията ще си остане на ниво празни приказки. И това, че България е корумпирана държава, не е само защото имаме висока търпимост, а защото царува върховенство на беззаконието. Това продължава толкова дълго, че вече израснаха няколко поколения, които приемат статуквото като природна даденост и неизбежност. Седнали сме да се пъчим пред европейците със "Съединението прави силата", но живият живот пее друго: "За кокошка няма прошка/ за милиони няма закони/ куче влачи рейс". И поръчваме още една ракия, защото от това ни е кеф./SEGABG.COM
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario