Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар "Борисов 3" - добре дошли в 2011 г.

"Борисов 3" - добре дошли в 2011 г.

ministerski-savet-sgradaБойко Борисов се бе поумълчал, но ето че се върна на политическия терен със свежи сили, готов да впечатлява публиката с агресивна игра и ловки финтове. От няколко дни той e посветен на мисията да освободи граждани и фирми от игото на бюрокрацията. Дори се зарича, че ще гони министри, ако саботират разцвета на електронно управление.
Стоманената решимост на премиера дрънчи бойко и в извадка от стенограмата, публикувана в сряда почти веднага след правителственото заседание. Сюжетът е силно драматичен, главната роля в него е на Бойко Борисов, а диалогът се върти около точка 33 от дневния ред, която предвижда наесен да отпаднат 12 (дузина) от хилядите удостоверения, които граждани и бизнес трябва да разнасят между различните държавни и общински служби. От стенограмата се сипят страхотни новини: няма да ни разкарват до НАП и митниците да взимаме листче, че не дължим данъци, акцизи и мита. Няма да се редим на опашка в общината за документ, че (не) сме разведени или че имаме/нямаме деца. Няма да тичаме до Агенцията по вписванията за имотни и фирмени удостоверения и т.н. Ако някоя институция иска да знае - сама ще си направи справка по служебен път в съответния регистър на съответната агенция, община и т.н. И всичко това е само малка стъпка към бленуваното всеобхватно електронно управление - без гишета и чиновници, без опашки и без измислени такси - което все се отлага за бъдещето.
Строг и самокритичен, премиерът разяснява на министрите гербери и патриоти: "Тази тема ние, като политически партии, сме я поели като ангажимент пред нашите избиратели. Ние самите сме убедени, че това е изключително важно за всеки един човек, за бизнеса. Самите ние си даваме сметка, че това е реална реформа и тя не се е случвала, защото трябва да се преодолява огромна съпротива на чиновници,
администрация, включително и корупционни схеми по маса звена - нещо, с което ние сме свикнали като народ, но ние трябва това да го поправим. Роптаем, ядосваме се, нервираме се и то не се случва. Този път ще се случи!", зарича се човекът с най-дълъг премиерски стаж.
Схванахте ли посланието? Борисов е наясно колко важна е тази реформа. И партиите във властта са наясно. Реформата досега не е случила, защото "като народ сме свикнали с корупцията" и само мърморим, но ручаме жабетата. И Бойко ги е ручал и се е нервирал, но сега вече ще наложи промяната.
Мислите, че Борисов се големее, не осъзнава безобразията и не познава неволите на хората? Познава ги и още как: "...самите ние като администрации не знаем на базата на какво сме сложили такси или искаме даден документ, или ето така, по инерция - дай свидетелство за съдимост. Или администрацията на МВР например - иска лична карта и акт за раждане. А личната карта се издава на базата на акта за раждане. И питам тогава: защо, като имаш лична карта, да ти искат и акт за раждане, да се разкарваш да събираш документи, къде е логиката на тези, които го искат от теб? Разбирате ли абсурдността? Но хората безропотно, защото няма какво да правят, вървят от гише на гише. И всеки от вас ще види днес, като си направите преглед на това, което имате, колко ненужни неща се искат."
Съмнявате се, че премиерът има политическата воля да наложи реформата? Я вижте стенограмата: "Още днес искам, като се приберете, всеки министър в неговото министерство да събере администрацията и да направи списък кои услуги неговото министерство или агенциите, ако има такива към тях, предоставят на гражданите", нарежда Борисов. И предупреждава министрите, че това им е първи тест за годност: "Отидете си, седнете с администрацията, те ще се съпротивляват не само защото ще им се утежни и усложни работата, а на много места се въртят корупционни кръгчета и тормозят хората. Трябва да се надделее. Това ще ви е първата оценка, която ще получите."
От стенограмата разбираме, че цяло лято министри и чиновници ще изясняват кои бумаги да се премахнат и кои закони и наредби трябва да се пипнат за целта. После и депутатите ще трябва да поработят върху промените и живот и здраве, през септември споменатите 12 хартиени удостоверения ще отпаднат. А докъм 1 януари 2019 г. трябва да станем е-България - тоест всички основни административни регистри в държавата да бъдат електронни и чиновниците да си разменят информация онлайн.
И така, правителството твърди, че има и хъс за реформата, и "екшън план"
Обаче нещо не е наред...
Първо, ако Борисов бе първо издание премиер и ГЕРБ за първи път се качваше на власт - можехме да вземем за чиста монета тези намерения. Но понеже са управляващи за трети път и командват държавата за шеста година, просто питаме - защо досега не направихте България като Естония.
Второ, ако държеше да получи бърз и изчерпателен списък за всяко досадно документче, което чиновниците искат от хората за щяло и нещяло, вместо да направят справка по електронен път в "съседното" ведомство, Борисов трябваше да го поиска от бизнеса. Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал веднага могат да му връчат цели фермани с ненужните удостоверения плюс анализ за законите, които трябва да се променят. Те и без подкана вече дълги години съставят списъци на най-вредните регулации, само дето върволица правителства се правят, че не разбират апела им. Ето че и сега поредният премиер не ползва сизифовия им труд, а отново възлага на министрите, а те на своите служители да "издирят" безсмислените бюрократични пречки.
Трето, не личи Борисов и министрите му да имат идея как най-после да сломят съпротивата на чиновниците. Вижте логиката на вицепремиера Томислав Дончев: "Твърдо сме решени, ако има администрации, които не са готови да минат на справки по електронен път и продължат да искат хартия, да предложим законови промени, които да дават възможност те бъдат наказвани, включително и чрез непревеждане на субсидии от страна на държавата. Тук доза радикализъм е необходима."
Странно, Дончев уж е интелигентен политик, врял и кипял в изпълнителната власт, а пропуска най-важното. Наказания трябва да има, но не "колективни", а персонални - който спъва реформата, той да бъде глобяван, при това жестоко. Точно липсата на ясна лична отговорност и на наказания за конкретните виновници е причината у нас толкова много закони, засягащи работата на администрацията, да имат предимно декоративна функция, а санкциите в тях да плашат само гаргите.
Защо да вярваме на декларациите на Бойко Борисов днес?
Че той ни изнася същото представление за е-България вече поне 6 години - слагаме край на диктатурата на чиновника, правим график с къси срокове, ще хвърчат министерски глави, ако няма реформа. Ето пример - през септември 2011 г. Борисов пак бе премиер, пак се горещеше на същата тема и отново се появи стенограма - драма, в която той е в главната роля: "Нима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите? Казвам ви да се стегнете и това, което направи Дончев (става дума за информационната система за еврофондовете - б.р.), да е във всяко едно министерство. Говорил съм за без пари, ако трябва да платим само на експерти, които да ни координират системата. Важно е да се интегрира и да започне да работи в следващите шест месеца до година максимум, всичко това да сме го забравили и да е в историята." Само че още не е в историята...
"Хората трудно правят разлика на опашката и когато има административна тежест или си загубят дни да си извадят един документ, се създава усещане и за тревожност, и за корупция, и за напрежение в обществото", обяснява близо 6 години по-късно същият Борисов.
От това му откритие прозира лъч на надежда - тук-там някое и друго удостоверение ще отпадне, щом така се разрежда напрежението в обществото./SEGABG.COM
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario

abc-02-18


Подробна 5-дневна прогноза