Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар Защо ли на бандитите не им пука от МВР?

Защо ли на бандитите не им пука от МВР?

police-lamp58-годишна жена бе застреляна в Благоевград, във входа на блока си, от упор, с ловна пушка. Часове по-късно издирваният за нейното убийство 40-годишен мъж бе открит мъртъв, след като се беше самоубил, вероятно със същата ловна пушка. Оказа се, че е с дълго криминално досие, лежал е и в затвора.

Три дни по-рано е пребил жестоко дъщерята на убитата жена. И тъй като майката подала сигнал в полицията, въпреки че била заплашвана, последвал разстрелът й.
Вместо да даде обяснение защо не й е осигурило защита, висш представител на МВР направи цинично изказване: не можело да проникне в главите на престъпниците. След като потвърди, че става дума за опасен престъпник, зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов обяви в ефир: "Нашите колеги не биха могли да знаят какво ще му текне в мозъка на този човек, кога ще вземе оръжието и ще разстреля тази абсолютно невинна жена." Според него разследващите полицаи са си свършили работата и са осигурили безопасността на дъщерята на убитата жена, но никой не можел да предположи, че мъжът ще извърши такова тежко престъпление. Все спорни аргументи, като се има предвид, че бъдещата жертва е подала сигнала, след като е била заплашвана, и едва ли го е премълчала в полицията.
Но защо въпросното криминално лице е на свобода?
МВР работело с факти, трябвало да събере нужните доказателства, за да арестува човека, а срокът за разследване бил един месец. А между сигнала за побоя над дъщерята и убийството била минала, представете си, само около седмица. "Съжалявам за този трагичен инцидент, но МВР не е Господ и не е слънце да огрее навсякъде", обобщи зам.-министърът. Думите му показват цялото отношение на властта към хората.
МВР не спира да се хвали как намалявали кражбите, как били по-малко убийствата, как всички престъпления рано или късно се разкривали, как се откликвало на всеки сигнал... Все недоказани хвалби. В коя графа е отвличането на Андриан Златков? Не е в тази на разкритите, още по-малко на наказаните.
А какво стана с бандата, която обираше банкомат след банкомат?
Къде да бъде сложен случаят с момичето в Добрич, открито със следи от връзване и гасене на цигари по тялото в дома на мъж, срещу когото имало десетки подадени сигнали? А скорошната кражба на 200 000 лв. от банкомат в Пловдив? Или обирът на 100 000 лв. от банков клон в Несебър? В коя графа е самоубилият се масов убиец от Нови Искър? Или избягалият от затвора Владимир Пелов?
Да, МВР работи по тези случаи, преследва някакви хора, прави оперативни разработки. Факт е и че има много заловени, които излизат на свобода в очакване на съдебни процеси, които се случват след месеци, а много често и след години. Проблемът обаче е, че МВР все забравя, че основната му функция е превенцията и опазването на живота, здравето и имуществото на гражданите. И обяснения, че не можело да предположи как някой ще убие съпругата си, приятелката си или цяло семейство, не звучат сериозно. Защото зависи точно от МВР това да бъде предотвратено. Например като полицаите вземат присърце оплаквания на някоя жена, че е преследвана от бивш съпруг, или ако МВР не раздава оръжия на съмнителни хора, които после убиват. Също и ако се грижеше да отнема оръжията с изтекли разрешителни.
Държавното безхаберие убива - показаха го и случаят със застреляната жена посред бял ден в заведение в София - от съпруга й, както и този със зверски убитата от своя приятел Виола. И в двата случая е имало заплахи, жалби, на практика никой не обърнал внимание - нито прокуратурата, нито полицията. На този фон някой да говори за пореден път как цялата престъпност намалявала е смешно - вътрешните министри трябва да са наясно, че светът не започва от тях. След като всяко ръководство на МВР твърди, че престъпленията намаляват с 10-20-30%, за следващите чисто математически остава да кажат, че в България престъпност вече няма.
А то има, и то каква - във всеки град и във всяко село. Само обирите на домове са по 40-50 хиляди годишно, като едва 1/3 се разкриват. И това ако не е толериране на бандитизма. Затова на бандитите никак не им пука от статистиките на МВР - напълно наясно са каква пълна безотговорност цари. На цена от над 1 милиард лева от парите на данъкоплатците, за които анализ на Световната банка разкри, че са от щедри по-щедри./SEGABG.COM


rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario