Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар За една ромска сватба, полицията, правата и задълженията

За една ромска сватба, полицията, правата и задълженията

nikolai-radulovОтново в публичното пространство бе провокиран дебатът за правата и задълженията на ромите, начина на полицейско въздействие при нарушения и възможността да бъде нарушена херметичността на гетото и използвано при необходимост оръжие и помощни средства.
Пореден инцидент в ромска махала - сватба, шум до среднощ, оплакване от съседи - изключително тривиална картина през последните 20 години. Гражданите се оплакват от наказателния шум в близки до гетата територии. Полицията изпраща патрул, който според полицаите и видеозаписите среща неразбиране, отказ за подчинение и придържане към изискванията за спазване на обществения ред, преминава в спонтанен или може би организиран бунт, съпроводен с хвърляне на камъни и други тежки предмети срещу служителите на МВР. На опита на полицаите да вразумят вероятно подпийналите сватбари се отговаря агресивно, като преди това в предните редици очевидно биват изтикани деца, за да послужат като жив щит и предпазят от задържане на участниците в бунта.
Много се спори какво би следвало да направи патрулът. Предложенията са да се стреля с гумени куршуми (с каквито полицаите едва ли са били снабдени), да се използва сила, помощни средства, да бъдат респектирани и задържани тарторите.
Това не е възможно да се извърши от единичен патрул без подкрепление и без да се стигне до човешки жертви.
Според закона за МВР при изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства (белезници, усмирителни ризи, палки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми, устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие, водометни и въздухоструйни машини, бронирани машини), когато е налице:
- противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане - гражданите роми отказват да се подчинят на разпореждането за спиране на музиката и оказват физическа съпротива срещу полицаите;
- задържане на нарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган - присъстващите, които са нарушители на правилата на обществения ред, отказват да се подчинят и оказват съпротива, при това бидейки многократно повече и въоръжени със самоделни инструменти;
- нападения срещу граждани и полицейски органи - живеещите в околността са тормозени многократно чрез акустични сватбарски удари, а дошлите по сигнал полицаи са нападнати;
- групови нарушения на обществения ред - от видеозаписа се вижда група лица, които организирано нападат полицаите, а шумът е функция на поредната многобройна ромска сватба на открито;
- нападения на сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства - автомобилът на полицаите, носещ всички знаци на патрулна кола, е нападнат и по него се хвърлят подръчни материали, дори на записа се вижда как подпийнал човек хвърля по патрулката велосипед.
Несъмнено в такава ситуация атаките биха могли да бъдат възпрени от полицаите чрез реална стрелба, но това би довело до човешки жертви, което служителите считат за неприемливо. Те се оттеглят и изчакват подкрепление. Въпреки подхвърлянията, че тяхно задължение е да се справят, а да не бягат, това е единственото разумно решение при контакт с агресивно настроена тълпа, която въобще не слуша какво й се говори, опива се от многобройността си и очевидно няма как да бъде овладяна, така че е твърде възможен смъртоносен изход.
Подкреплението идва с известно забавяне, тъй като не е налице в местното полицейско управление - това са Специалните полицейски сили, обучени за действие против големи маси от хора, ангажирани в бунт. Тарторите са задържани, за което се налага да се проникне в ромската махала със сила и подходящо прикритие.
Обвиненията от страна на ромите са, че полицията ги е нападнала с непредизвикана агресия, стреляла е по тях и е наранила жени и деца. Очевидно нападението на полицейския патрул, опитал се да възстанови посред нощ обществения ред, или се приема за несвързано с последвалото претърсване и арести, или самите роми считат, че е малозначително и на него не може да се реагира по този начин.
Всъщност законът дава такова право на полицията:
- Физическа сила и помощни средства се използват след предупреждение с изключение на случаите на внезапно нападение... Несъмнено предупреждение е отправено, но налице е и внезапност на нападението.
- Макар че се забранява използването на физическа сила и помощни средства по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени, забраната не се отнася за случаите на масови безредици. Всъщност случаят е христоматиен пример на масова безредица. Придвижването в първата редица на нападащите на жени и деца говори за тактически опит при провеждане на такива безредици.
Полицейските органи могат да използват оръжие:
- при въоръжено нападение или заплаха с оръжие - може да е тояга, нож, брадва и т.н.
- при вземане на мерки за осигуряване на лична безопасност на полицаите.
А задържането на заподозрени в организираното нападение е съвсем обяснимо и оправдано.
Според полицаи, запознати с обстановката в ромските махали, те се използват за депа на наркотици, крадени вещи и там се укриват лица, имащи проблеми с полицията и правосъдието. Съвсем естествено е паническо съпротивление към нарушаване на херметичността на гетата и провеждане на полицейски операции на тяхна територия.
Тарторите отдавна са наясно с възможностите на полицията, несъвършенството на закона и вратичките в него - като извършители на престъпления обикновено се подставят малолетни и непълнолетни, при съпротива на властта стремежът е да се изтикват напред жени и деца, които впоследствие, ако бъдат наранени, да се използват за компрометиране на властта и избягване на наказателна отговорност.
Дори и най-неграмотните роми са запознати с правата си, но са в пълно неведение, че тези права вървят ръка за ръка със задължения.
Очевидно е, че проблемите са твърде значими, за да могат да се решат само от полицията. За ромското включване и ромската интеграция през последните 20 г. са изхарчени милиарди левове. След присъединяването на България към ЕС през 2007 г. средствата, които се отделят за интегриране на ромската общност, са значително повече спрямо периода 2000-2006 г. По програма ФАР в годините преди членството ни в ЕС за интеграция на роми са разходвани над 40 000 000 евро. Други близо 20 000 000 евро, получени като заем от Европейската банка за развитие, са били инвестирани в изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик. Резултатите са повече от обезсърчаващи.
Каква е възможността да се въведе и поддържа ред в тези изолирани места и общности?
- На първо място, достатъчно добре подготвена и съоръжена полиция.
- На второ - интегриране на по-образовани ромски момчета в полицейските структури. Съвместни патрули в миналото са били изпробвани и са давали добри резултати. Проблемът с ниското образователно ниво на ромчетата се решаваше с образователния ресурс на Средното милиционерско училище, което за съжаление бе премахнато.
- Създаване на информационни позиции, нещо, което полицията не успява въобще да реализира професионално в страната и от което страда сигурността.
- Еднаква отговорност с всички български граждани пред законите.
* Авторът е бивш секретар на МВР и експерт по национална сигурност./SEGABG.COM
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario