Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар "Много малко от моите колеги остават в България"

"Много малко от моите колеги остават в България"

kardio-bolnica-1"Какво ли щеше да е положението по строителните обекти, в болниците или в кланиците в Германия, ако ги нямаше многобройните румънци и българи, които са готови да работят тук? Вярно, че от това печелят и техните родни страни, защото тези хора изпращат част от доходите си на своите близки, останали там. Но същевременно в Румъния и България възникват остри дефицити." Това констатира водещата на икономическото предаване "Макро" на немскоезичния телевизионен канал 3Sat, посветено на България и Румъния и излъчено миналата седмица. В него беше показан и кратък репортаж, разказващ за бягството на българските лекари в чужбина.
В началото авторката Сузане Бекер среща зрителите с Елена Зарева, лекарка в един малък български град. Работният ѝ ден в болницата е дълъг, а пациентите са много. Бекер обяснява, че един млад лекар в България печели около 400 евро и коментира това така: "Малко е. Ето защо толкова много колеги на Елена отиват да работят в Европа. А това е потискащо за онези, които остават".
Пред германския телевизионен екип д-р Зарева споделя: "Иска ми се да вярвам, че условията на труд в бъдеще ще се подобрят. Но реалността сякаш е друга. Много малко от моите колеги остават в България, а пък в провинцията съвсем никой не иска да работи."
Авторката на репортажа припомня, че България, която членува в ЕС вече от 11 години, е смятана за най-бедната страна в Евросъюза. "Особено младите хора не виждат никаква перспектива", казва тя и среща зрителите с втория герой в репортажа: студента Николай, който завършва медицина в София. Той иска да работи като радиолог, но не смята да остане в България. Пред камерата Николай обяснява: "Искам да специализирам в Германия, защото там ще имам достъп до по-добра медицинска апаратура. А и условията за квалификация и за професионална реализация там са по-добри."
Намеренията на Николай съвпадат с намеренията на много българи, твърди Сузане Бекер. Тя посочва, че само през 2016 година 23 000 млади хора са напуснали страната, а това е голям проблем за българската икономика и за демографското развитие. По-нататък авторката изтъква, че България е сред страните в Европа с най-застаряващо население и добавя, че през последните 25 години всеки пети българин е напуснал страната.
В болницата, в която работи Елена Зарева, за последните 20 години броят на лекарите е намалял наполовина. А в момента 15 лекари са пред пенсия. Директорът на болницата Иван Иванов не знае как ще подсигурява занапред медицинското обслужване. "Откакто България стана член на ЕС, проблемът с кадрите остро се влоши. Много лекари, и то не само млади, а и утвърдени специалисти, си намериха работа в други държави от ЕС, най-често в Германия", казва той.
Репортажът завършва с едно потискащо обобщение: "Получава се порочен кръг. Колкото повече лекари напускат страната, толкова по-лоши стават условията за онези, които остават. И толкова по-лошо става медицинското обслужване за хората в България."
След репортажа водещата на предаването "Макро" на 3Sat Ева Шмид припомня на своята публика следното: "Когато в Германия се опитваме да се справим с липсата на квалифицирани кадри, ние не решаваме въпроса, а просто го прехвърляме в други страни."/DW.COM
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario