Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар Търговете у нас обръщат компотите в компютри и обратното

Търговете у нас обръщат компотите в компютри и обратното

pytniremontiЗа начина, по който се провеждат търговете у нас, може да се напише учебник. Колкото и да се преправя Законът за обществените поръчки, колкото и да се симулира желание за справяне с порочните практики, борбата изглежда обречена. Производител на мотоциклети и мотопеди спира конкурс за 17 млн. лева за ГКПП "Рудозем-Ксанти".

Дружество фантом блокира търг за 60 млн. лв. за доставка на нови линейки за спешната помощ. Новорегистрирана фирма за реклама с 3 лв. капитал купува Дипломатическия клуб в Бояна.
Звучи абсурдно, но е напълно възможно - защото законът не го забранява.
Поредният абсурден сюжет с вероятно подставени лица се разигра само преди дни. Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) реши да купи тестери за чума по овцете и козите и се оказа, че единственият възможен доставчик е фирма, регистрирана 40 дни по-рано, с основна дейност... доставка на компютри. Всичко се разви само за 3 дни. БАБХ възложи на "Глобул вижън 2018" ЕООД да достави диагностични препарати за чума за 336 184 лв. без ДДС. Избраната процедура бе пряко договаряне, понеже новоизлюпилото се ЕООД на 28-годишния компютърен спец Никола Явахчов било единственото, което имало лиценз и можело да достави нужната стока. Странностите около обществената поръчка повдигнаха въпроса имало ли е изтичане на информация и кой е знаел отрано, че БАБХ ще поръчва тестери за чума. А част от фермерите в засегнатите странджански села и днес се съмняват, че изобщо е имало зараза. Не е ясно как само за месец фирма, която няма нищо общо с ветеринарномедицинската дейност, успява да се снабди с лиценз за внос на френските препарати и тя да е единствена за България. "Глобул вижън 2018" няма нито опит, нито пазарна история, но това не смути БАБХ, която обясни, че ситуацията е екстрена и няма време за губене. Три дни по-късно, притиснат от критики за сделката и възмутен от "анонимни гадове", премиерът Бойко Борисов лично се намеси и спусна нареждане на шефа на БАБХ Дамян Илиев. "Преди малко се чух по телефона с премиера и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш с помощ от партньорите в ЕС", обясни на извънреден брифинг д-р Илиев. Не стана ясно защо България не е потърсила веднага помощ от ЕС, а е решила набързо да наеме малката фирма с 0% ветеринарен опит за важната задача.
"Ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове", възмути се Борисов, цитиран от Би Ти Ви. Кои са "гадовете", премиерът не каза. Поръчката бе отменена, но шефът на БАБХ, който я бе одобрил, остана на поста си. Той се оказа непоклатим въпреки чумната истерия, създадена тъкмо от агенцията по храните, която не обясни на стопаните защо се налага да избива животните им и предизвика блокади и бунтове.
Някакви "гадове" разгневиха Бойко Борисов и при злополучната сделка между ЧЕЗ и "Инерком", както и покрай дострояването на магистрала "Хемус". И в тези случаи злите сили, които развалят настроението на премиера, останаха анонимни.
Така си вървят нещата в България - гръмне скандал с дъх на корупция и/или некадърност, премиерът се намесва и някак разрежда напрежението. Поне засега.
Виновни и наказани няма. И всичко си тръгва постарому. Колкото и ефектно-емоционален спектакъл да разиграва Борисов всеки път. "Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от "Суходолска" №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов", нали разбирате? В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред!", възмути се премиерът, когато поредна серия оплаквания блокираха конкурса за избор на изпълнител на тол системата. Така разбрахме, че фирма на чистач се е включила в състезанието за изграждане на електронната система за събиране на пътните такси. Което пък даде повод на Борисов за пореден път да се закани, че ще сложи край на умишленото спъване на обществени поръчки с жалби от фиктивни участници. И правилата за търговете пак бяха пратени на ремонт - нищо че законът е нов, само на две години. Българският парадокс е, че колкото повече се "подобряват" правилата, толкова по-зле става. Защото главният проблем не е в нормативната база, а в хората, които трябва да я прилагат. Казусите с фирмата на чистач, която спъва конкурса за сложната тол мрежа, са по-скоро екзотика. Много често самите възложители създават поводи за обжалване и проваляне на обществените поръчки. АПИ например сама си изпроси поредно обжалване, когато поднови поръчката за тол системата и отпусна смехотворните 24 часа на кандидатите да подадат офертите си. А помните ли как висш чиновник от пътната агенция бе спипан да разнася уж зорко пазена конкурсна документация? Оказа се, че е отнесъл вкъщи дори офертата на един от кандидатите, която би трябвало да стои надлежно заключена в секретното деловодство. Ставаше дума за конкурс за пътно строителство за много милиони.
"Ниски цени, калпави дискове", бе коментарът на министър-председателя за погрома на Търговския регистър, който излезе от строя и е блокиран вече дни наред. Вместо да валят оставки заради грандиозния гаф, Борисов побърза да амнистира виновниците с обяснението, че изпълнителят бил получил прекалено малко пари за изграждането на електронния регистър. Внушението е, че занапред трябва да си траем, когато властта не жали бюджетни средства за обществените поръчки. Че нали имаше конкурс, нали тръжната комисия е гледала и оценявала под лупа офертите? Нима е избрала за победител фирма, която е предложила да пести от хардуер при изграждане на Търговския регистър?! 
Всичко това е възможно, защото в България персонална отговорност за опорочени и съмнителни обществени поръчки не се търси и не се носи. Вината винаги е някъде там - в институцията, анонимна като "гадовете", които от време на време ядосват Бойко Борисов. Горчивата истина е, че изпълнители и възложители на обществени поръчки у нас често създават удивително успешна симбиоза, когато законът трябва да бъде заобиколен. Финтовете са обичайни, когато фирмите са правилно ориентирани, т.е. свързани с управляващите. Затова не е чудно, че коректният бизнес избягва да играе в обществени поръчки, организирани от български институции, или се пробва, без да възлага големи надежди за успех. Цели 42% от фирмите смятат, че има предварително набелязан печеливш кандидат, разкри проучване на Българската търговско-промишлена палата, проведено през пролетта.
На "яслата" на обществените поръчки разчитат много "наши" хора. По подобна схема се раздават пари на избрани кметове, за да работят за имиджа на властта и да захранват партийните обръчи от фирми. Сметката е ясна - кметът се радва на народната любов, защото разполага с пари за осветление, ремонти на улици и нови детски площадки, доволни са и обръчите, които усвояват финансите. На този фон не е чудно, че обществените поръчки си остават блато. Управляващите нямат интерес да харчат публичните пари на светло и при стриктни правила. Затова не бива да се изненадваме, ако утре фирма за шоколад реши да се пробва в конкурс за доставка на изтребители за армията. Може да звучи нелепо, но всъщност е напълно възможно - законът и Бойко Борисов не го забраняват./SEGABG.COM


rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario