Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар Ядем салам без месо и сирене без мляко, но всичко е точно

Ядем салам без месо и сирене без мляко, но всичко е точно

hrani-6Проверки на здравните инспектори тази година са установили, че в предлаганите на пазара за предстоящите празници хранителни продукти отново има от т.нар. Е-та, които обаче не били опасни за живота и здравето на консуматорите. За онези, които не са запознати с въпросните Е-та, това са всички онези изкуствени химически вещества, които производителите слагат в храните, за да им придадат по-добър вкус, вид и по-голяма трайност: оцветители, подобрители, овкусители, консерванти. В резултат на това някои храни толкова се „подобряват", че направо могат да изтраят до следващото столетие, без изобщо да им проличи. Спомням си как преди време самият аз, без да искам, бях забравил кофичка с рекламирано като истинско и натурално кисело мляко на открито и тя така си и престоя повече от три месеца, без изобщо на съдържанието в нея да му стане нещо. Или пък разказът на разсеян мой колега, който след запой с приятели, забравил на масичката на терасата си чинийка с кренвирши от „истинско месо". И когато след около седмица си спомнил за тях и ужасен се хвърлил към терасата, що да види – мръвките така си и стоели в чинийката и от тях не се носела очакваната миризма на развалено месо. Само дето малко били повехнали и спаружени. Та виновни за това са тези прословути Е-та, за които една баба съседка с недоумение клатеше глава и се чудеше „какви са тези дяволии сега, дето нито се виждат, нито могат да се помиришат".
Всъщност публична тайна е, че в България производителите правят истински чудеса. Едва ли има много такива държави, в които на пазара да се предлагат салам без месо и сирене без мляко. Това ме подсети за един стар, брадат виц от 90-те години, който обаче като че ли е доста актуален и сега. Български пенсионер влиза в магазин и моли да му дадат парче салам като за него, евтинко. Прибира се в къщи, отрязва си едно парче и в момента, в който го захапва, нещо се забива в устата му. Старецът вади парче треска от дърво и възмутен нахълтва с него в магазина: „Как не ви е срам, вие се подигравате с мен. Какво е това дърво дето сте ми дали. Аз ви поисках салам." Продавачът разперва ръце: „Извинявайте, господине, забавих да ви предупредя, че за салам 15-о качество кучетата ги мелим направо с колибите". Та, такива ми ти неща, уважаеми читатели.
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно и трагично. Откакто у нас дойде пустата му демокрация, българинът яде всичко друго, но не и качествена и здравословна храна. То затова, аслъ, сме и на такъв хал – на едно от първите места по затлъстяване и сърдечни заболявания в света. В същото време ако се съди по лъскавите телевизионни реклами, ще рече човек че закусваме с френски кроасани, обядваме гъши дроб с трюфели и вечеряме с десерта на френските крале. Нацията ни мре от лоша храна, а ресорните органи, които трябва да бдят за качеството на тази храна, бодро рапортуват, че няма никакъв проблем. Е, имало в нея тук там, малко Е-та, ама, видите ли, те били съвсем безопасни и в реда на нещата. Никой не се и замисля, че човешкото здраве е най-важно и никой производител и търговец няма право да го използва за комерсиалните си цели./MONITOR.BG
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario