Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари

Коментари

Играта на Борисов

Автор: Полина Паунова Петък, 02 Декември 2016г. 12:29ч.

polina paunovaБорисов знае много добре, че може да запази властта си само ако се стигне до нови избори. Подгряващата ги кампания вече е в ход. И цели да внуши едно: "вижте, идва по-лошо, затова поискайте още от същото".
Важно било да се запази стабилността. Избори щели да доведат до сътресения.

Продължение...

 
 

За двете решения на политическата криза

Автор: Проф. Михаил Константинов Петък, 02 Декември 2016г. 10:56ч.

mihail-konstantinovОбикновено с определения като „решаващ", „уникален" и други подобни се спекулира и те постепенно се изпразват от емоционалното си съдържание. Предстоят ни обаче именно такива дни, решаващи. У нас предстои избор на едно от двете възможни решения на политическата криза, в която малко неочаквано за всички успяхме да се набутаме. И тук отново няма смисъл да жонглираме с думите: политическа ли е кризата, парламентарна ли е? Щом цялата държава се тресе от ставащото, значи е криза.

Продължение...

 
 

Къде са парите за "безплатното" саниране?

Автор: Таня Петрова Вторник, 29 Ноември 2016г. 11:58ч.

saniraneОколо Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради тече грозен политически водевил. По време на изборната кампания се появиха анонимни предупреждения, че падне ли ГЕРБ, програмата спира.

Продължение...

 
 

По-добре кабинет от този парламент, за да няма половин година парализа

Автор: Проф. Иван Т. Тодоров Вторник, 22 Ноември 2016г. 13:56ч.

ivan-todorov-profВече много пъти е играна играта с оставките и служебните правителства. Веднага след оставката администрацията рязко намалява темповете на работа. Никой не смее да предприеме нищо. Министрите в оставка гледат да си оправят нещата, които оставят. И най-читавите служебни министри не могат да навлязат в час с какво трябва се занимават за няколко месеца.

Продължение...

 
 

Kакво се правеше, че не разбира Борисов

Автор: Тодор Галмадиев Сряда, 16 Ноември 2016г. 10:31ч.

През седемгодишното си пребиваване във властта лидерът на ГЕРБ така и не проумя, че основният приоритет на всяко едно държавно управление трябва да бъдат хората и тяхното достойнство.

Егоцентричността на Борисов е неговият най-голям враг. Все пак се предполага, че този, който се е посветил в служба на обществото, трябва да го направи със съзнанието, че поставя себе си на второ място. Добрият лидер никога не казва "аз", а „ние". Той разрешава проблемите според тяхната значимост, има стратегия и визия за развитието на държавата. Въобще, добрият лидер е всичко, което Борисов не е и никога няма да бъде.

Строежът на магистрали и пречиствателни станции може да има смисъл, но едва когато са решени редица други, болезнено належащи проблеми. В България близо два милиона българи живеят под прага на социалния минимум. Това е чудовищна цифра на фона на задълбочаващата се демографска криза, придобиваща размерите на катастрофа.

Освен че болниците бяха превърнати в търговски дружества, пациентите бяха задължени да дават своите пръстови отпечатъци, за да получат достъп до лечение. Всичко това – в една държава, която има претенциите да принадлежи към цивилизованият свят и Европа. Когато населението в огромната си част е буквално заето с физическото си оцеляване, приоритетите на ГЕРБ, меко казано, бяха изцяло извън дневния ред на обикновените хора, които никой не се зае да защити.

Когато си премиер на най-бедната държава в Европа и седем години не си направил нищо, което да промени този печален факт, въпросът къде си сгрешил е повече от неуместен.

Безкрайните внушения за икономически растеж и финансова стабилност може и да звучат добре в средите на едрия корпоративен капитал и на някои приближени до тях икономисти, но за обикновения човек те нищо не значат. Безработицата не намаля чувствително (а дори да е намаляла в някаква степен, то е заради масовото евакуиране на хората в чужбина), нито се повишиха доходите.

Все повече обедняващият народ е пряк свидетел на поредица от системни злоупотреби от страна на изпълнителната власт с държавни и европейски средства. Хвалбите за усвоени финанси от прословутите еврофондове, така гръмко рекламирани в телевизионните студия, за обикновения българин имат толкова значение, колкото новината за откриване на вода на Марс. Публична тайна е, че тези средства отиват в един много тесен кръг от близки до властта корпорации и фирми.

Освен че подобна политика е в разрез с всякакви правила на реалната пазарна икономика, те илюстрират силното изкривяване на представите и политиките за нормална бизнес среда.

Съзнателно или не, отношението на управляващата коалиция към собствения й народ беше изключително цинично. Изтъкването, че два пъти в годината се отпускат по 40 лева на изнемогващите пенсионери, е красноречива демонстрация за липса на елементарна емпатия. Странно защо, нито един журналист не попита премиера за колко време, например, той харчи тази „голяма" сума. Дали тези пари му стигат и за един час.

Тоталната мизерия, в която живее огромна част от населението, беше съчетана с поредица от ритници върху националното ни достойнство. Номинацията на Кристалина Георгиева и откровеното коленичене пред имперските амбиции на Ердоган засилиха чувството на тревога сред всички слоеве в българското общество. Сляпото следване на политиките, спуснати от конкретни икономически кръгове в Брюксел, без отстояване на националните интереси, допълнително показа, че партия като ГЕРБ няма дори елементарна визия и стратегия за развитието и за запазването на държавният ни суверенитет и националните интереси. Достатъчно е да си спомним одобряването на скандалното икономическо споразумение СЕТА с Канада, без нито един от депутатите на ГЕРБ да е прочел и ред от въпросния договор. Вместо да се проведе открит дебат за опасностите и ползите от това споразумение, на обществото беше внушено, че гражданите ще пътуват без визи в Канада. Един вид – продаваме независимостта на държавата си, но ще ни махнат визите. Явно – за да можем още по-бързо и мотивирано да се изнасяме от територията България, допринасяйки за увеличаване на размерите на демографската катастрофа.

Обективността изисква да отбележим, че Борисов не може да надскочи себе си. Когато си се издигнал благодарение на своята харизма и съмнителни взаимодействия със силните на деня, няма как да си в състояние да отстояваш интересите на своя народ, вместо тези, които са те назначили от задкулисието. Всъщност, понякога Борисов е простовато откровен, стига да има кой да го чуе. Премиерът публично призна, че трябва да слушаме началниците от Брюксел. В една нормална държава подобно признание се наказва с оставка. В крайна сметка, всеки премиер е длъжен да се подчинява на своя народ, а не на някакви външни фактори. Грубото погазване на българските приоритети, за сметка на чужди интереси, е национално предателство, което едно здраво общество не трябва да прощава, ако иска да оцелее. В този смисъл, убедителната загуба на ГЕРБ на президентските избори беше повече от логична.

Това, което редица социолози, анализатори, политолози и обществени личности престъпно ни спестяват, е че никога в новата ни историята не сме имали по-некадърен премиер и управляваща партия или коалиция – въпреки огромната конкуренция през последните три десетилетия.

В момента наблюдаваме обезпокоителен разпад на всички устои на държавността. На практика нямаме работеща правосъдна система, включително министерство на вътрешните работи. Нямаме функциониращо здравеопазване и образование. Нямаме подготвена армия, която да гарантира при нужда териториалната ни цялост. Налице е пълен демонтаж на всички основни конструкции, върху които би трябвало да е изградена една държава. Тъжната истина е, че дори най-големият ни враг не би могъл да се справи по-добре от правителството на ГЕРБ и неговите коалиционни партньори.

Защо стана възможно всичко това?

ГЕРБ никога не е била партия в класическият смисъл на това понятие. Подобно на НДСВ, цялата конструкция на тази организация се крепи около нейния лидер. Дори печалните Реформатори, които „реформираха" единствено банковите си сметки, имат свои привърженици и идеология, експлоатираща призрака на комунизма с вяра в безпогрешността на неолибералните мантри.

В действителност ГЕРБ нямат своя партийна доктрина, около която да се обединяват определени слоеве от обществото, търсещи своето представителство във властта. Единственото, което обединява членовете на тази групировка, са взаимните клиентелистки интереси и обща далавера. Важно е да се осъзнае, че като такива ГЕРБ не представляват никоя част от обществото. Широката подкрепа, с която се ползваше Борисов, се дължеше на непринудения му изказ и държание, които в началото много хора наивно приемаха като доказателство за симпатично народнячество. На подсъзнателно ниво подобно поведение кореспондира с устойчивия архетип „Баща на нацията".

Todor-GalmadievВ този смисъл всички оптимистични прогнози за бъдещия живот на тази структура са дълбоко наивни или манипулативни. Историята многократно е доказвала, че подобни формирования бързо се разпадат, когато изчезне харизмата на техния лидер.

Продължение...

 
 

Страница 10 от 187


Подробна 5-дневна прогноза