Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари

Коментари

Измислени приоритети

Автор: Диана Иванова, в."Делник" Вторник, 25 Януари 2011г. 09:10ч.

delnik-dianaАко имаше класация по скандали в ЕС, вероятно България щеше да държи първенството. Не минава ден без скандал, кой от кой по-пикантен и шокиращ, не останаха политици, които да не са замесени в някоя гнусна история, обикновено с привкус на СРС-та. Скандалите обаче няма да ни нахранят, нито с нещо ще подобрят хала на гърчещия се в кризата бизнес. В класациите по доходи, по брутен вътрешен продукт или по стандарт на живот България се е залепила на последното място в ЕС и няма шанс да мръдне, защото липсва адекватна политика за увеличаване на доходите, за насърчаване на бизнеса, за повишаване на производителността. Политиците са се вторачили в своите измислени приоритети, които нямат нищо общо с дневния ред на обществото и се ритат по кокалчетата с опонентите си, без да ги е еня как ще оцелеят хората, които все повече губят усещането си за сигурност за насъщния, за работата си, за децата си... За тях явно е непонятно, че в полицейската държава, в каквато се опитват да превърнат България, има и друга сигурност.
 
 

С аромат на топъл хляб

Автор: Катя Динева, в."Делник" Вторник, 25 Януари 2011г. 09:09ч.

delnik-katia-dinevaНасъщният пак ще поскъпва с около 20-30 стотинки, като килограма ще достигне около 1.20-1.40 лв., а в момента е около 1.10 лв. Става въпрос за най-масовият заводски хляб. Поскъпването можело да стане плавно, докато излезе новата реколта. Хлябът вече поскъпна веднъж и фирмите в града негласно се ориентираха към една средна цена. Друг е въпросът, че месец след това хлебопроизводителите преминаха на друг вариант - не увеличиха цената, но намалиха грамажа. Това добре се посрещна от купувачите, но и търговците бяха доволни, че бързо продават по-евтиния хляб. Друг е въпросът, че това се случва през зимата, когато безработните на борсата се увеличават, предприемачите не наемат работна ръка, пък и заплатите не вървят нагоре. За да печелят производителите, то трябва пак да намалят грамажа, за да запазят същата цена. Съществува опасност най-масовият хляб да запази цената си, но грамажа още да се намали. Тези трикове нямат да облекчат семейните бюджети, а ще ги натоварят, тъй като вместо един, хората ще купуват по два хляба. Доколко това ще им помогне да преживеят зимата, само те си знаят. Защото има домакинства, които освен хляб и мляко, почти не купуват други продукти, или ако ги купуват, то е с периодичност, един или два пъти в месеца. Никой не живее с илюзията, че народа ще се пренасочи към пастите... Остава друго - домакинствата сами да си пекат хляб, без набухватели и оцветители и от прозорците да се носи аромата на топъл хляб. А от последното изгода ще имат и търговците на домакински уреди.
 
 

Подслушването - път за никъде

Автор: Тодор Ангелов, в."Делник" Понеделник, 24 Януари 2011г. 09:47ч.

delnik-t_angelovЕдин от всеки три случая на подслушване в България бил без разрешение от съдия, пише електронното издание "Еу-рактив" няколко дни след като Европейската комисия поиска информация от българските власти за проверка на законността на масовите подслушвания в нашата страна. Изданието съобщава, че оповестяването на информацията е станало възможно след дълги месеци на граждански протести и борба отстрана на правозащитните организации. Според "Еурактив" най-малко 10 000 лични разговора са били подслушани от властите през първите седем месеца след влизането в сила на новия закон за електронните съобщения, приет от настоящото правителство. Цифрите, които списанието съобщава, са стряскащи, но още по-стряскащ е коментарът на икономисти, че България е похарчила 50 пъти повече пари за подслушване от Великобритания за 2010 г. и 40 пъти за 2011г. А е всеизвестна силата на британското разузнаване.
Така става ясно, че британците могат да имат едно от най-мощните разузнавания в света, при това без да харчат почти нищо за подслушване спрямо нас, а тук явно некадърният Цветан Цветанов с 40-50 пъти повече пари за слухтене не постига нищо, освен да осигурява безплатен материал за политическите си противници. Излиза, че с масовите подслушвания той работи преди всичко срещу себе си и срещу Бойко Борисов. Ако изнесените в медиите цифри са верни, най-добре е българският премиер веднага да поиска оставката му. Така ще направи услуга не само на себе си, но и на всички останали българи.
 
 

Ямболската история

Автор: Весела Караманова Понеделник, 24 Януари 2011г. 08:45ч.

vesela-karamanovaОбщина Ямбол организира честване на 133 г. от освобождението на града от османско робство пред паметника на улица „Търговска", на мястото, където са били посрещнати първите руски войни /пред начално училище „Кирил и Методий"/. ... Четейки това, човек се чуди имало ли е някога Вера Мутафчиева, Атанас Славов, Александър Миланов, а и други – хората, които разказаха почтено за времето, когато българите са живели в границите на османската империя.
„Вървяхме през разкошни богати селища – пише секретарят на главнокомандващият руската армия генерал Дибич с 40000 войници, в генералния щаб Фонтон на своя приятел в руското посолство в Прусия Павел Кривчов – Селяните с кръстове, с хляб и сол, със свещеници в одежди и със звънчета, дето има такива, на тълпи излизат насреща ни... Простите войници недоумяват..." Аз също недоумявам как тогавашните роби са имали домове на 2 ката, добитък, прекрасни дрехи, високи дувари, ходели са на поне 2 големи пазара при турците или гърците, заедно с хиляди глави добитък, връщали са се с торби с жълтици и са плащали най-напред вересиите на вдовиците или на жените и децата на болните и пияниците, след това са отивали у дома, да се погрижат за своята челяд. А сегашните свободни българи нямат пари за дом, а сега не могат да платят до средата на годината масрафа на чиновниците, депутатите, съветниците, кметовете, прикрити като Държавата. А едва след това започват да работят за себе си и за семействата си, а и за да плащат квази данъците....

Продължение...

 
 

Рекламата

Автор: Светлана Чамова, в."Делник" Петък, 21 Януари 2011г. 16:40ч.

delnik-svetlanaРекламата възпитава, особено най-младите. Дори и защото изпраща послания на неосъзнато ниво. Та гледайки поредната порция реклами, си мисля що за послания излъчва тя - видиотяващи. На едната реклама тийнеджърка разказва как имала 1000 безплатни есемеса и затова като ги има - праща, като няма на кой - на непознати. И затова имала непрекъснато срещи, очевидно с въпросните непознати. Тези размисли и страсти вървят на фона на това как тя се гримира и червисва за поредната среща с непознат. Рекламата завършва с безапелационното: "Действай". И ако това не е подтикване към безотговорно поведение у младите дами, здраве му кажи. Друга реклама - на кроасани. Тя пък представя младеж, който си живее безцелно, както дойде и веднъж, покачил се на планински връх, кретенски се чуди: "То било много хубаво, бе!", друг път се мае дали да ходи на даскало и въобще се представят младите хора като безцелно и безсмислено лутащи се из живота, пуснали се по течението на каквото дойде. А животът
- фрагментиран на несвързани късове - тук свалиш мадама, там дращиш графити по стените.... Ето, това ни се набива в главите. На другия полюс са рекламите със смислени послания, а най-трудно се изпраща позитивизъм чрез реклама на алкохол, например. Обаче хората го правят и още как. "Джони Уокър" се рекламира с вървящия към целта си, активен, устремен човек. Гледам, друга реклама на уиски пропагандира рицарството, благородството и мъжкото приятелство. Нищо общо с рекламирането на безцелното лутане из живота и проститутското поведение. После да не се чудим защо при нас ценностите са кът, когато и вкъщи ни облъчват с антиценности.
 
 

Страница 190 от 201

abc-02-18


Подробна 5-дневна прогноза