Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари

Коментари

Докторе, дължите ми 400 лева!

Автор: СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА Четвъртък, 16 Февруари 2017г. 09:50ч.

bolnica-leglaВ Хипократовата клетва, която всеки лекар полага, медицината е наречена "изкуство". Тази дума спешно трябва да се замени с "търговия", защото това е здравеопазването в България. Така много медици ще спрат да си кривят душата и стоково-паричните отношения в лечението на болните ще си дойдат на мястото.

Продължение...

 
 

България и Румъния - голямата разлика

Автор: Ясен Бояджиев Вторник, 07 Февруари 2017г. 09:12ч.

yasen-boyadjievЯсен Бояджиев, "Дойче веле": Румънците са граждани, които ценят свободата и демокрацията си и са готови всеки момент да ги защитят. За разлика от българите, които са заспали, страхливи, послушни - покорна рая. Така звучи най-често чуваният отсам Дунава коментар за поредните румънски протести. В него може и да има нещо вярно, което да е свързано с някакви исторически наслоения или с особености на националния характер. Като всяко генерализиране и това едва ли изчерпва цялата истина. Още повече че и двете съставящи го твърдения (и за румънците, и за българите) със сигурност са донякъде преувеличени. Между Румъния и България наистина има една голяма разлика, но тя е в друго. 
За да я видим, нека най-напред си дадем сметка за многобройните прилики и дори буквални съвпадения между двете страни. Те си проличават особено ясно, когато сравним днешните румънски събития с българските от 2013 година. Тогава дори румънците гледаха към протестите в България с известна доза завист.
Първата прилика е свързана с избирателите - тя е в късата памет на една част от тях (системно приспивана от популистки лозунги и обещания) и в пасивността на друга част (плод на съзнателно култивирано отвращение от политиката). Резултатът в България през 2013 г. беше, че на власт се върнаха БСП и ДПС. А сега в Румъния на власт се върнаха социалдемократите, само година след като буквално бяха изритани от управлението със сходни на днешните протести.
След което и едните, и другите светкавично показаха, че не са научили нищо нито от своите, нито от чуждите грешки. И така предизвикаха взрив - тук с назначението на Пеевски, а там с указа, целящ да оневини и спаси от затвора един партиен лидер и много други като него. Това е втората прилика - изключителната наглост на голяма част от политиците в двете страни.
Третата прилика, която се набива на очи, е в напълно идентичните, сякаш съчинени на едно и също място методи за обезсилване на протестите - оклеветяване на протестиращите (че са платени, направлявани и организирани от тъмни и враждебни на народа външни сили) и внедряване на бойни групи от футболни ултраси и всякакви други псевдо- и контрапротестиращи, които да предизвикат безредици и насилие при умишленото бездействие на органите на реда.
Могат да се намерят и много други детайли, които показват, че и обществото, и политиците в двете страни реагират по сходен начин в сходни ситуации. Тъй че онова, което обяснява защо сега румънците протестират, а българите не, е свързано не толкова с някакви национално-психологически характеристики, нито пък с някаква съществена разлика в нивата на корупция в двете страни. Разликата е в друго.
В резултат от редица специфични обстоятелства, а може би и от някои случайни развития (които се нуждаят от отделно проследяване и анализ), в Румъния бе създаден, успя да заработи и (засега) оцеля относително ефективен инструмент за борба срещу корупцията и злоупотребите с властта - система от институции, които са в достатъчна степен независими от политическата конюнктура. Разбира се, така нареченият румънски модел не е нито съвършен, нито завършен. Но започна да дава забележими резултати - стотици разследвания и присъди, страх сред политическата класа. Както се вижда обаче, този модел не е необратим. Сега управляващите се опитаха да се измъкнат от него, като ограничават полето на собствената си подсъдност - декриминализиране, намаляване на наказанията, амнистия. Говори се, че готвят и други промени, за да обезглавят самите антикорупционни институции. Именно затова активната част от румънското гражданско общество протестира, защото има какво да губи и какво да защитава.
В България няма какво да се защитава, защото нищо не е постигнато. Т.нар. съдебна реформа не може да набере скорост, защото непрекъснато и съзнателно бива тласкана в глуха линия. А т.нар. политическа воля за борба срещу корупцията се изчерпва с: кухи лозунги и обещания; куп изпразнени от съдържание, зависими и безсилни институции, които не са нищо повече от параван за политико-икономическото статукво; кампанийни обвинения за отвличане на вниманието без никакви последствия, освен може би разчистване на политически сметки, сплашване и държане на потърпевшите в зависимост. Тук, обратно на румънския случай, няма никаква необходимост нито от декриминализиране, нито от амнистии, нито от намаляване на наказанията. Просто защото липсва инструментът, който безотказно да разследва, доказва и наказва.
Тази българска действителност със сигурност дава много поводи за протести. Но за да набере гражданската енергия достатъчно сили и да избухне така, както сега в Румъния, е нужен не само достатъчно дразнещ повод, а и що-годе избистрена и реално постижима цел. Именно това липсва в момента на активната част от българското гражданско общество (колкото и малка или голяма да е тя). Но това може да се промени, бързо и неусетно.
 
 

Това предизборната борба ли е, или циганска сватба

Автор: Петьо Цеков Понеделник, 06 Февруари 2017г. 15:51ч.

petio-cekovОнзи ден научих нова дума - "дакия" - обичай на шумно обявяване на даровете по време на ромска или турска сватба. Изправя се един викач и започва: "Тоя дава толкоз, оня дава..."
В петък Бойко Борисов погледна към хоризонта, помечта на глас за власт и обеща: минимална пенсия от 300 лв., минимална заплата от 650 лева, средна заплата от 1500 лева. Въпреки че т.нар. "средна заплата" не зависи от правителството, Бойко скрепи офертата си с думите: "Каквото обещаем, го изпълняваме".

Продължение...

 
 

"Радио 999": Областният управител ще постави рекорд по бързо усвояване

Автор: Валентин Иванов Събота, 04 Февруари 2017г. 19:23ч.

oa-21 100 000 лв. "за Лесово" са били преведени на областния управител на Ямбол Димитър Иванов. Информацията потвърди самия той пред журналисти вчера. Пред медии той обясни, (не не уточни със сигурност), дали парите са похарчени или ще се харчат, но определено бързо ще се усвояват. Припомняме, че паричният превод е направен на 29 декември 2016г.

Продължение...

 
 

Реформирането на реформите продължава

Автор: Анна Заркова Четвъртък, 26 Януари 2017г. 10:21ч.

anna-zarkovaИ така, дочакахме 16-ия евродоклад за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи. Който е чел 15-ия, 14-ия или друг някой от 10 години насам, би могъл да го цитира по памет: „Напредък имате, нямате резултати, направихте стъпка напред, продължавайте."

Продължение...

 
 

Страница 8 от 187


Подробна 5-дневна прогноза