Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Регион

Морската пехота на САЩ идва на Ново село

Вторник, 26 Април 2011г. 14:23ч.

susan-suttonЗаместник-посланикът на САЩ Сюзън Сатън даде интервю пред Георги Мангинов. Журналистът от Сливен бе единственият, поканен на среща с американския дипломат, която същия ден посети база „Ново село". Предламе ви интервюто, което е публикувано в петъчния брой на националния вестник „Стандарт".
Сюзън Сатън пое поста на зам.-посланик на САЩ у нас през юли 2009 г. Тя е дипломат от кариерата в Държавния департамент. Има степен бакалавър по германистика от Бостънския университет и магистърска степен по немска литература от университета Тъфт. Говори български, немски и румънски. Омъжена е за Дейвид Маколи, преподавател по английски като втори език. В сряда Сюсън Сатън посети база "Ново село", където усилено се изгражда българо-американско военно съоръжение.
- Днес ли беше първото ви посещение на полигона "Ново село", госпожо Сатън?
- Аз бях тук преди повече от година. Преди истинското строителство да стартира. Днешните сгради бяха още дупки в земята. Невероятно е да се види колко много неща са построени от времето, когато нямаше нищо.
- Колко пари ще даде американският данъкоплатец за цялостното завършване на обекта?
- Ние считаме, че сумата ще бъде около 61 млн. долара. Това е голяма инвестиция.
- Доволна ли сте от темповете на работа?
- Имаше забавяне, което беше разочароващо. Темповете в момента обаче са много добри. Ние решихме голяма част от проблемите. Това е първият подобен проект между България и САЩ. И двете страни се опознават как да работят една с друга. От тази гледна точка сме много доволни.
- Преди 5-6 г. хората от района на полигона се притесняваха от бъдещата база. Сега настроенията са други. Местните жители се притесняват от забавянето на нейното пускане в експлоатация. Кога база "Ново село" ще бъде готова?
- Опасно е да се дават обещания, но голямото строителство трябва да е завършено до края на годината. Очакваме откриването да стане в началото на следващата година.
- Колко българи се очаква да бъдат наети за работа в базата?
- Зависи колко американци ще бъдат в съоръжението. Максималният му капацитет е за 2500 войници. Те ще имат нужда от 150 души поддържащ персонал, докато учебният процес върви. Ще бъдат сключвани различни договори, както с фирми, така и пряко наети служители. Първо трябва да видим програмата за обучение в съоръжението. Затова днес не мога да направя някакво обещание.
- Какво ще работят наетите българи?
- По чистотата, в пералните, миене на коли, доставки, в киното и др. Но въпросът, на който все още не мога да отговоря, е какъв ще бъде ритъмът на тренировките. Това ще зависи от много други събития.
- "Стандарт" писа, че за откриването на базата ще дойдат председател на комисия в американския конгрес, българският премиер и командващият сухопътните сили на САЩ в Европа. Ще потвърдите ли тази информация.
- Не мога да потвърдя това сега. Ние очакваме откриването да бъде голямо събитие. И, разбира се, бихме били щастливи, ако премиерът Бойко Борисов дойде. Също така очакваме сериозно присъствие от страна на американската армия. Това е първият ни съвместен проект, който полага основите на сътрудничеството ни.
- Кога ще бъде откриването на самата база?
- Очаквам това да се случи следващата пролет. Декември не е добро време за подобни церемонии.
-На "Ново село" винаги духа силен вятър.
-Да, знам, че е ветровито. Днес бях със строителна каска на главата, а вятърът я свали.
- Кога да очакваме първите американски войници на базата?
- Това ще зависи от програмата за обучение.
- Може би е военна тайна?
-Не, първо трябва да го научим, за да стане тайна. Знаете, че това лято на полигона "Ново село" ще се проведе съвместното учение "Black sea rotation force 2011". Такова имаше и миналата година. Военните са много доволни от съоръжението. Очакваме подобен тип обучения да се провеждат редовно. Сега обсъждаме следващите съвместни учения.
- Да очакваме ли подразделение на морската пехота на САЩ на "Ново село" това лято?
- Да, очакваме ги. Те са много доволни от предишните си обучения на съоръжението така, че ще дойдат отново.
- През последните години американското посолство реализира множество социални проекти в болници, училища и детски градини в селища около "Ново село". Ще продължи ли хуманитарната ви програма?
- Ние сме много добре приети. Искаме да сме добри съседи. Мисля, че хората ни опознаха и ще се постараем да сме добри съседи. Ще продължим с тези проекти. Доволни сме от резултатите досега. Ние работим с различни кметове и аз бях радостна да чуя от тях за добрите резултати от хуманитарната ни програма, която ще продължи.

Георги Мангинов

 
 

Празнично настроение в Стралджа

Петък, 22 Април 2011г. 08:21ч.

В навечерието на големия християнски празник Великден деца и учители от ОУ ”Св.св.Кирил и Методий” Стралджа участваха в интересно познавателно състезание, което се превърна в незабравимо събитие за първокласниците. Гост на празника беше заместник-кметът на общината Атанаска Кабакова, която като председател на журито активно подпомогна провеждането на състезанието. И ако преподавателите  Маргарита Маринова и Мариана Георгиева подготвиха малките за участието в надпреварата, то основен принос за настроението и активно ангажиране вниманието на децата имаха педагозите Димка Шидерска и Цветелина Тончева, които доказвайки творческа фантазия и много любов към работата в името на децата без да се колебаят  влязоха в ролята на артисти. За доброто им представяне може да се съди по това, че децата нито за миг не ги изпускаха от поглед и реагираха смело на всеки поставен въпрос или задача. В крайна сметка състезанието изпълни основната си цел -  покриване общодържавните изисквания за обучение в първи клас и изпълнение на училищната Програма „Интеграция на деца и ученици от етническите малцинства чрез системата от празници  от фолклорния календар” по която колектива работи вече седма година. Безспорно, заедно с това състезанието осигури необходимата празничност в училището преди Великден, провокира децата да покажат знания, умения и желание да се докажат като талантливи, умни и работливи.

 
 

Сливен подхваща изоставените автомобили

Вторник, 19 Април 2011г. 11:50ч.

От началото на годината инспекторите от дирекция "Контрол на техническата инфраструктура, транспорта, търговията и околната среда” в Община Сливен са издали над 1000 фиша за неправилно паркиране на тротоари, в зелени площи, както и на места, обозначени с хоризонтална маркировка или с пътни знаци . „Гражданите трябва да знаят, че всяко паркиране върху зелени площи или тротоари в рамките на града, ще бъде санкционирано. Глобата с фиш не подлежи на обжалване и трябва да се плати в седемдневен срок”, каза Адриана Размирова, главен инспектор в дирекцията. Инспектори от дирекцията започват издирване и съставяне на карта на излезлите от употреба моторни превозни средства. Всички собственици ще бъдат уведомени и задължени да премахнат изоставените си автомобили от общинските площи (тротоари, улични платна, градинки), след което ще започне процедурата за принудителното им премахване за сметка на притежателите.

 
 

Яворови дни в Стралджа

Понеделник, 18 Април 2011г. 11:52ч.

Ученици и учители  от СОУ ”П.Яворов” – Стралджа ще вземат участие в тазгодишната десетдневка (18-28 април), посветена на патрона на училището. В някои от планираните прояви ще се включат и родителите, потвърди директорът Валентина Маринова. С тържество на осмокласниците, посветено на 50-годишнината от излитането на човек в Космоса, стартираха днес Яворовите дни в  СОУ - Стралджа. На 19 април е рециталът по творби на поета, който ще се проведе в музея на града. По същото време в училището ще бъде експонирана изложба от илюстрации по произведения на Яворов. Учениците от VІІІ клас ще покажат знанията си в двубой „Компютърни системи”. Първокласниците ще се включат в десетдневката с рисунка на асфалт на тема ”Моят детски свят”. На 20 април учениците от VІ, VІІ и VІІІ  ще отбележат 135-та годишнина от Априлското въстание с викторина, изложба и конкурс за рисунка и литературна творба. Празник на цветята „Цвете за моите приятели” – презентация на икебана организират петокласниците. Няма да се размине без спортни събития. Над 200 ще бъдат участниците в спортния трибой. Състезанията са по футбол, народна топка и крос. За учениците от ІІ до V клас е надпреварата в „Бързи, смели, сръчни”, в която ще вземат участие и родителите. Съвместна ще бъде и екскурзията до гр.Котел. Интерес проявяват малки и големи към планирания „Час на таланта”, както и към конкурса „Танцувай с мен”.

 
 

Щастливец от Сливен спечели над 3 млн. лева от тотото

Понеделник, 18 Април 2011г. 07:25ч.

toto-2Щастливец от Сливен грабна 3 271 062 лева от Тотото на Цветница Седмица преди Великден падна поредният голям джакпот в игрите на Български спортен тотализатор. Един късметлия – от Сливен, спечели натрупаната сума във второ теглене на 6/49 – 3 271 062,92 лв.
Играчът единствен успя да познае печелившите числа във второ теглене днес – 5, 12, 20, 29, 42 и 49. Фишът, с който той уцели джакпота, е обикновен на стойност 2,80 лв.
Това е третият джакпот над 1 млн. лв., който се печели в игрите на БСТ от началото на тази година. На 10 февруари щастливец от Кубрат грабна рекордната сума от над 7 млн. лв. във второ теглене, а в същия тираж в Сунгурларе беше спечелен и джакпотът в първо теглене на 6/49 – над 1,3 млн. лв. Общо 368 991 фиша в играта 6/49 се бориха за спечелването на джакпота днес, а вложените от играчите суми само в тази игра бяха 944 011,70 лв. В първо теглене числата на късмета бяха 4, 7, 13, 15, 35 и 44, но те останаха неразгадани за участниците. Така натрупаният джакпот в това теглене се запазва и в четвъртък ще достигне 382 000 лв. Шанс за още по-големи печалби в четвъртък ще даде и играта 6/42, в която джакпотите днес останаха непокътнати.  /БГНЕС
 
 

Страница 292 от 316

abc-02-18


Подробна 5-дневна прогноза