Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 11:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 13:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 14:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 09:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната Какво е спирометрия?

Какво е спирометрия?

spirometryСпирометрията е стандартен тест, който лекарите използват, за да преценят колко добре функционират белите ви дробове. Тестът работи чрез измерване на въздушния поток във и извън белите дробове. За да направите тест за спирометрия, сядате и дишате в малка машина, наречена спирометър. Това медицинско устройство записва количеството въздух, което вдишвате и издишвате, и скоростта на дишането си. Спирометричните тестове се използват за диагностициране на тези състояния:
• Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/
• Астма
• Рестриктивна белодробна болест (като интерстициална белодробна фиброза)
• Други нарушения, засягащи белодробната функция
Спирометричния тест позволява на вашия лекар да наблюдава състоянието на белите ви дробове, за да провери дали сегашното ви лечение подобрява дишането ви. Спирометрията често се прави като част от група тестове, известни като тестове за белодробна функция.
Как да се подготвим за спирометрия?
Не трябва да пушите един час преди спирометрията. Също така ще трябва да избягвате алкохола през този ден. Яденето на твърде голямо количество храна също може да повлияе на способността ви да дишате.
Не носете плътно облекло – то може да ограничи дишането ви. Вашият лекар също може да ви даде информация дали трябва да избягвате употребата на инхалаторни дихателни лекарства или други лекарства преди теста.
Спирометрична процедура
Спирометричният тест обикновено отнема около 15 минути и се случва в лекарския кабинет. Ето какво се случва по време на спирометрична процедура:
1. Ще бъдете седнали на стол в кабинета на вашия лекар. Вашият лекар или медицинска сестра поставят щипка на носа ви, за да държат двете ноздри затворени. Освен това поставят дишаща маска, подобна на чаша, около устата ви.
2. След това Вашият лекар или медицинска сестра Ви инструктират да поемете дълбоко въздух, да задържите дъха си за няколко секунди и след това да издишате колкото може по-силно в дишащата маска.
3. Ще повторите тези действия  най-малко три пъти, за е сигурно, че резултатите ви са последователни. Вашият лекар или медицинска сестра може да ви накарат да повторите теста повече пъти, ако има много различия между отделните резултати. Те ще вземат най-високата стойност от три близки тестови показания и ще я използват като краен резултат.
Ако имате данни за нарушение на дишането, Вашият лекар може да Ви даде инхалаторно лекарство, известно като бронходилататор, за да отворите белите дробове след първия кръг от тестове. След това ще ви помолят да изчакате 15 минути, преди да направите друг набор от измервания. След това резултатите от двете измервания ще бъдат сравнени, за да се види дали бронходилататорът е помогнал да увеличите въздушния си поток.
Когато се използва за наблюдение на нарушения на дишането, обикновено се прави тест за спирометрия веднъж годишно до веднъж на две години, за да се наблюдават промените в дишането при хора с добре контролирана ХОББ или астма. На хората с по-тежки дихателни проблем, се препоръчва да правят по-чести спирометрични тестове.
Странични ефекти от спирометрията
Някои  усложнения могат да възникнат по време или след тест за спирометрия. Може да почувствате леко замаяност или да имате задух веднага след извършване на теста. В много редки случаи тестът може да предизвика тежки проблеми с дишането. Тестът изисква известно натоварване, така че не се препоръчва, ако наскоро сте имали сърдечно заболяване или имате други проблеми със сърцето.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario