Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 11:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 13:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 14:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 09:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната Какво причинява сухата кожа при бебетата?

Какво причинява сухата кожа при бебетата?

bebeСравнително често новородените имат суха кожа. В повечето случаи сухата кожа е безобидна и има склонност да се изчисти без лечение. Кожата на бебетата може да реагира на алергени в различни  продукти или дрехи. Дехидратацията и кожните състояния могат да причинят суха кожа. В повечето случаи няма причини за безпокойство, въпреки че е добре да получите съвет от специалист, лечение и продължително наблюдение.

1.Лющеща се кожа при новородените

Бебетата имат суха кожа на лицето си от време на време. Нормално е новородените да имат лющеща се кожа седмица или две след раждането. В утробата околоплодната течност заобикаля плода, а кожата не се ексфолира, както прави извън утробата. В първите дни след раждането кожата на новороденото може да изглежда суха и може да се лющи.
В утробата има  покритие на кожата на плода /верникс/, което го предпазва от околоплодната течност. Запазването на верникса върху кожата на бебето за известно време след раждането може да помогне на кожата да се адаптира към среда извън утробата. Недоносените бебета често имат по-малко лющеща се кожа, отколкото бебетата, родени в термин. Лющенето на кожата е естествен процес и повечето бебета не се нуждаят от лечение. За да ускорите процеса на излющване, може да използвате нежни домашни средства. Също така, може да изберете някои от продуктите за бебешка кожа на La Roche.

2.Прекомерно използване на вода

Дългите вани, особено тези с гореща вода, са склонни да отмият част от естествено присъстващите в кожата омазняване. Това увеличава риска от суха, лющеща се кожа. Избягвайте използването на груби, силни сапуни, тъй като те имат подобен ефект на изсушаване. Най-добре е да ограничите времето за баня на бебето до 15 минути в хладка вода. Изсушете кожата на бебето нежно. Избягвайте да търкате с кърпата, за да намалите триенето и да сведете до минимум риска от лющене на кожата. Използвайте нежен овлажнител.

3.Дехидратация

Кърменето може да помогне на бебето да бъде хидратирано.
Прохладна и суха среда - вън и вътре в дома - кожата се дехидратира бързо и може да започне да се лющи. Често овлажнителите за въздух  могат да помогнат за регулиране на нивата на влага в стаята на бебето, но първо се консултирайте с педиатър, че е добре да използвате такъв. При новородените майчиното мляко е най-доброто решение да ги поддържа хидратирани и здрави. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва кърмене, никаква друга храна или течности в продължение на 6 месеца от момента  на раждането.

4.Ихтиоза

Ихтиозата е група генетични състояния на кожата, които причиняват лющене и сухота на кожата, която често е тежка. Думата "ихтиоза" идва от гръцката дума "ichthys" - означаваща риба - тъй като хората с това състояние имат люспеста кожа. има повече от 20 различни вида ихтиоза. Ихтиозата вулгарис е най-лекото състояние в детска възраст. Лекарите диагностицират ихтиоза, ако тя присъства при раждането по медицинска история на семейството и физически преглед. Те могат да поискат проба от кръв или кожа, за да потвърдят състоянието. Ихтиозата няма лечение, но много локални кремове могат да помогнат за облекчаване на сухотата и контрол на други симптоми. Въпреки това, не използвайте лекарства без рецепта освен ако не са предписани от дерматолог или педиатър.

5.Екзема

Екземата може да причини суха и сърбяща кожа. В някои случаи състоянието на кожата, наречено атопичен дерматит или екзема, може да доведе до сухота при кожата на бебето. Понякога причината за екземата е неизвестна
Чести симптоми на екзема са:
  • Сърбеж на кожата
  • Суха или лющеща се кожа
  • Зачервена кожа
  • Възпаление, което идва и си отива
  • Обриви по лицето, шията, китките, коленете, лактите и глезените
При бебета с екзема сухата кожа има тенденция да влоши обрива и сърбежа. Посъветвайте се с лекар относно кремове или мехлеми за облекчаване на симптомите.
Лечение
В повечето случаи сухата кожа на бебешкото лице не изисква лечение. Хората обаче могат да облекчат симптомите или да ускорят изцелението, като използват няколко метода.
Някои прости съвети и домашни средства за предотвратяване на суха кожа включват:
- Използване на нежен овлажнител, ако това е необходимо, въпреки че това обикновено не е необходимо
- Избягвайте силно ухаещи кремове и сапуни при грижата за бебето
- Ограничете времето за баня до максимум 15 минути  
- Нежно подсушавайте мократа кожа на бебето и избягвайте да използвате груба кърпа.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario