Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната Новата учебна година и предстоящите промени

Новата учебна година и предстоящите промени

boiadjii012300Нови учебни програми за учениците в четвърти и десети клас, национално външно оценяване след десети клас, когато приключва първият гимназиален етап, по-голяма свобода и гъвкавост на учителите при преподаване - това са част от промените, които предстоят през учебната 2019/2020 година, пише вестник „Дневник“. Новата учебна година ще бъде четвъртата от влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищното образование, който ГЕРБ прокара със заявката за цялостна реформа в сферата.    Най-много промени ще има за учениците от десети клас, които ще учат по нови програми (още четете тук) и в края на учебната година ще завършат първи гимназиален етап, след който могат да приключат образованието си, се посочва в анализа на „Дневник“. Заради това за първи път десетокласниците ще имат задължително национално външно оценяване по български език и литература (на 9 юни) и математика (на 11 юни). По желание ще има тестове по чужд език и информационни технологии, за които при определени резултати учениците ще получават сертификати. Очаква се в изпита по литература да бъдат включени само български автори, изучавани от осми до десети клас. Въпросите на тестовете ще бъдат с избираеми и свободни отговори. Примерни варианти образователното министерство трябва да изготви в началото на учебната година. Десетокласниците, които досега учат в обединени училища (училища до десети клас), ще трябва да кандидатстват в друго училище с резултатите от изпитите. Става въпрос за около 800 ученици, за които ще бъдат разкрити паралелки в средните училища в близост. Те могат да кандидатстват и в други учебни заведения, където има свободни места в паралелките. Останалите десетокласници не трябва да кандидатстват.
   Единствената промяна, която се предвижда при националното външно оценяване след седми клас, е при изпита по български език и литература. В него ще бъдат включени и произведения, изучавани по литература в шести клас. Датите за оценяването ще са същите, както и за десетокласниците. За учениците в четвърти клас обаче ще има повече промени. Националното външно оценяване ще бъде само по български език и литература (на 27 май) и по математика (на 29 май), но не и по "Човек и природа" и "Човек и общество", както досега. Според образователното министерство с новите програми обучението се променя така, че само с двата изпита ще може да се оцени функционалната грамотност на учениците. За първи път учебната година за четвъртокласниците ще е до 16 юни. През нея випускът, който е първият по новите програми, ще получава оценки по шестобалната система за първи път. От първи до трети клас резултатите на децата бяха оценявани със символи и категории от "отлично" до "слабо представяне".
   През новата учебна година се очаква учителите да имат възможност за по-голяма гъвкавост при преподаването, тъй като им се дава право да разместват темите в учебната програма и да отделят повече време на някоя от тях, ако преценят, че има необходимост. Причината е, че отпадат част от изискванията за годишното разпределение на темите в учебната програма, което преподавателите правят. Досега учителите трябваше да подготвят разпределение, което стриктно да следват, и задължително при разместване на учебното съдържание да искат и получат заверка от директора. Друго улеснение и за учители, и за родители от 15 септември ще бъдат електронните дневници. В момента всички училища, които искат, могат да получат държавно финансиране, за да купят такива. Оценките трябва да бъдат достъпни и през мобилни устройства. В същото време недостигът на учители продължава. Двадесет дни преди началото на учебната година по информация на БНТ се търсят близо 1000 преподаватели, завършва анализа на Здравка Андонова в „Дневник“.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario