Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната Парламентът прекратява редовните си заседания

Парламентът прекратява редовните си заседания

parlamentЗаради разпространението на коронавируса депутатите ще се събират единствено, за да приемат закони, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол ще се осъществява само писмено. Това, на практика, означава, че Народното събрание ще прекрати редовните си заседания.  Такава промяна в начина си на работа гласува парламентът по предложение на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", което беше подкрепено от ДПС. Съпротива оказаха единствено депутатите от БСП, според които с това решение законодателната власт фактически предава пълномощията си на изпълнителната. 
Миналия петък парламентът реши, че ще премине към двудневна работна седмица - със заседания само в четвъртък и петък, заради извънредното положение. Сега, под предлога, че макар и бавно, заразата продължава да се разпространява, управляващите настояха за по-радикалната мярка. 
Управляващите допуснаха, че е възможно още следващата седмица да бъде свикано заседание, за да се приемат законодателни промени, свързани с постигнатото споразумение с "Газпром" за намаление на цените на руския природен газ. Освен това парламентарните комисии ще продължат да действат. Според конституцията "Народното събрание е постоянно действащ орган. То само определя времето, през което не заседава."
Правилникът на НС урежда по-конкретно конституционната разпоредба. В него е записано, че парламентът провежда редовни пленарни заседания в сряда, четвъртък и петък. По свое усмотрение депутатите могат да променят времето за редовни заседания. Могат да решат и да проведат извънредни заседания по всяко време при наличие на извънредни обстоятелства.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario