Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 11:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 13:00ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 09:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната 9 нарушения за година ще оскъпят Гражданска отговорност с 400%

9 нарушения за година ще оскъпят Гражданска отговорност с 400%

avtomobili-1Превишаване на скоростта с 10 км/ч е най-малкото нарушение, което ще носи отрицателни точки по новата система „бонус-малус”. Това съобщиха на брифинг от Комисията за финансов надзор. Нарушения като неправилно паркиране, каране в бус лентата или с изгасени фарове няма да се отчитат и да водят до поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност”.

Точки обаче ще се отнемат за неправилно изпреварване, опасни маневри, неспазване на дистанция, шофиране в нетрезво състояние, катастрофи с нанасяне на телесни повреди и причиняване на смърт на пътя. По предварителни изчисления натрупване на 9 по-леки нарушения за година може да оскъпи "Гражданската отговорност" с до 400%.

А натрупаният „малус” ще продължава да се води на автомобила дори и след евентуалната му продажба, и ще може да се „чисти” с изрядно шофиране, като ще са необходими 12 години без нарушение, за да може да се занули максималният натрупан "малус". От КФН съобщиха още, че се обмисля как да се променят текстовете, които обвързват нарушенията с автомобилите и след като те бъдат продадени. Остава обаче въпросът как да се избегне фиктивното прехвърляне на автомобили с лоша история, за да може некоректният шофьор да продължи да кара колата, без да плаща по-скъпа „Гражданска отговорност”.

Разчетите на КФН показват, че максималното оскъпяване от 1200 лв. се очаква да плащат около 18 000 души. Първата 10-процентна отстъпка още през първата година ще могат да ползват около 2 млн. собственици на автомобили.

Остават около 2 седмици, в които обществената дискусия около „бонус-малус” ще продължи, преди новите правила да влязат в сила. Очаква се това да стане от началото на следващата година./SEGABG.COM


rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario