Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната

"Галъп": Само 29% позитивни оценки за управлението

Сряда, 19 Януари 2011г. 16:34ч.

pravitelstvo-sgrada44% от българите намират вицепремиера Цветан Цветанов за виновен за незаконно подслушване на фирми и граждани. Това показва изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено в последните два дни сред 1000 души. 28% смятат, че Цветанов не е осъществил такова подслушване, а други 28% не могат да преценят. Повече от половината анкетирани – 55% са на мнение, че има криза в управлението на страната, а на противното мнение са 29%. 75% от анкетираните градски жители са запознати със случая с огласените разговори на премиера, като всеки втори е обсъждал случая със семейство и приятели. Една трета от анкетираните смятат, че записите са автентични. Според 35% записът не е автентичен, а 33% не могат да преценят дали е истински.
Според 32% министър-председателят Бойко Борисов е осъществил незаконно покровителство над бизнесмена Михаил Михов, който той в стенограмата нарича Мишо Бирата. Други 34% по-скоро намират премиера за невинен в това обвинение, а 34% не могат да преценят. Според данните, 42% подкрепят премиера, както и преди. Други 23% пък и преди и след огласените стенограми не дават подкрепата си за министър-председателя. 14% от българите са оттеглили подкрепата си от Борисов след скандала.
"Категорично може да се каже, че това не е просто поредното подслушване и поредният скандал с подслушване, а нещо, което се откроява и нещо, което се следи масово от 2/3 от българите непрекъснато", каза социологът Марчела Абрашева. Според нея, основният извод, който може да бъде направен, е, че общественото мнение е объркано. 29% от анкетираните дават позитивни оценки за управлението на страната през текущия месец, а негативните оценки са дали 38%, като тенденцията от януари 2010 е негативните оценки да се увеличават и дори са се удвоили за последната година. /БГНЕС
 
 

Грипната епидемия ще обхване още области

Сряда, 19 Януари 2011г. 09:42ч.

grip-hora-s-maskiОчаква се до края на седмицата грипната епидемия да обхване още области. Това заяви пред БНР д-р Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор на заразните болести" В Министерството на здравеопазването.
В над 90% от случаите доминиращият щам е на свинския грип A H1N1, като болестта протича леко до средно тежко. "Все пак да не подценяваме заболяването", посъветва д-р Кунчев. "Заболяването започна по-скоро от югозападната част – от Благоевград, София област. Сравнително бързо нараства заболеваемостта и в Пазарджик, Перник, Ямбол, в Плевен е висока, в Бургас също. Така че е въпрос само на време и те да достигнат такива стойности", добави д-р Кунчев. Той каза още, че друга от известните характеристики на грипа е, че както бързо нараства заболеваемостта, сравнително бързо и спада. "В голямата си част случаите ще бъдат леки и средно тежки, но за съжаление има и отделни случаи на усложнения, на тежки пневмонии, дихателна недостатъчност и смърт". Късно е вече за имунизации, ефективни са антивирусните препарати, които трябва да се вземат още през първите 48 часа на заболяването, каза още д-р Ангел Кунчев. /БГНЕС
 
 

Бавно възстановяване на българската икономика

Сряда, 19 Януари 2011г. 08:32ч.

ikonomika-pariБавно възстановяване на икономиките на Румъния и България тази година. Това прогнозира "Икономист интелиджънс юнит". За България се очаква бавно възстановяване през тази година след незначителния спад през миналата. Способността ни за реагиране на кризата бе намалена от фиксирания обменен курс на лева към еврото и необходимостта от водене на една по-стриктна бюджетна политика, се казва още в прогнозата на "Икономист интелиджънс юнит". Според експертите на компанията "Румъния ще регистрира слаб икономически растеж през 2011 г., след спада на брутния вътрешен продукт с 2 процента през 2010 г." Румъния ще се сблъска с твърди мерки за бюджетни икономии, всяка съпротива срещу които може да предизвика нестабилност.
"Икономист интелиджънс юнит" очаква за 2011 година икономически растеж от порядъка на 3% в новите страни членки на ЕС като Румъния, Унгария, Полша, Словакия и Словения, и на 3. 4% догодина. /БГНЕС
 
 

НЕК ни замисля увеличение на тока

Вторник, 18 Януари 2011г. 15:35ч.

Националната електрическа компания ще поиска увеличение на тока от юли средно с 1 стотинка на киловатчас, съобщи изпълнителният директор на дружеството Красимир Първанов по време на форума "Енергетика и добро управление", организиран от Центъра за изследване на демокрацията. В момента киловатчас електроенергия струва средно 18 стотинки с ДДС. Цената на електроенергията се определя всяка година от юли. През 2010 г. токът за битовите потребители поскъпна средно с 1.5 на сто. Това предизвика конфликт между Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН. От компаниите се оплакаха, че за тях увеличението е най-малко, а най-голямо - за НЕК и производителите на електроенергия.

Продължение...

 
 

Скандалът с подслушването стигна до Европарламента

Вторник, 18 Януари 2011г. 11:29ч.

europarliament416_afpСкандалът с подслушванията се пренесе и в Европейския парламент. Късно снощи, при откриването на месечната му сесия в Страсбург, наши евродепутати представиха в пленарната зала своите гледни точки към събитията от последните дни, съобщи БНР.
Станимир Илчев от НДСВ поиска помощ от европейските институции за преструктуриране на българските спецслужби, а Илиана Иванова от ГЕРБ обяви, че в основата на скандала са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата. В България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства, назрява и страхова психоза от подслушване, обяви Станимир Илчев. Усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права - без борбата с престъпността да е станала по-ефективна. Илчев разказа пред евродепутатите, че и министър-председателят на България вече е сред участниците в подслушан разговор с компрометиращо съдържание и заключи, че като нова страна членка на Евросъюза, България се нуждае от съдействие, за да преструктурира специалните си служби.
/БГНЕС/
 
 

Страница 154 от 156