Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол

Прибраха двама апаши в ареста

Сряда, 13 Юли 2011г. 11:10ч.

Две криминални престъпления са разкрили ямболските полицаи през вчерашния ден. В хода на работа служителите на реда са установили, че Д.В. на 30 г. от Ямбол е извършил кражба на мобилен телефон от кабинет в сградата на НОИ – Ямбол. Посегателството е извършено на 28 юни около 09.30 часа. Мъжът е криминално проявен и осъждан.  На 3 юли в РУ Полиция - Ямбол е получено заявление от 37-годишна жителка на областния град, че същия ден от дома й на ул. "Панайот Хитов” е извършена кражба на 190 лева и сребърна юбилейна монета от 1 долар. По данни на заявителката в жилището е проникнато през отворен прозорец. След проведени оперативно-издирвателни мероприятия е разкрит авторът на деянието – Т.И. на 20 г., криминално проявен и осъждан, жител на град Ямбол. Случаите се разследват в РУ “Полиция” – Ямбол.

 
 

Безработицата в региона, тенденциите

Вторник, 12 Юли 2011г. 13:39ч.

Нискообразованите и лицата без квалификация са преобладаващият тип безработни в Ямболска област, според анализ на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас, оповестен от Областната управа в Ямбол. Процентът безработни от тези две групи за първите шест месеца на тази година е съответно 60% и 57.2% от всички регистрирани в Бюрата по труда на територията на региона. Така те се превръщат във важни целеви групи, към които следва да се насочат мерките за заетост на Министерство на труда и социалната политика. Според обобщената справка за Ямболска област средномесечният брой на регистрирани безработни е 7 854 души, като в динамичен план от месец февруари се наблюдава постепенен спад в броя им. Освен нискообразовани и лица без квалификация, сред безработните в региона преобладава и групата на лицата, засегнати от периодична безработица – 61.1%.

Продължение...

 
 

Крими: Две престъпления през последните 24 часа

Вторник, 12 Юли 2011г. 10:58ч.

В Районно управление “Полиция” – Ямбол е постъпило заявление от 49-годишен жител на града, за това че за времето от 10.10 ч. до 10.25ч. на 11 юли от околовръстния път край Градския парк, противозаконно е отнет лекия му автомобил „Фиат Мареа”, с ямболска регистрация. Автомобилът е обявен за общодържавно издирване.  На 11 юли в РУ “Полиция” – Ямбол е постъпило заявление от 36-годишна жителка на областния град за това, че през нощта на 9 срещу 10 юли, неизвестен извършител е проникнал през незаключена входна врата на апартамента й на ул. “Срем” и е извършил кражба на дамско портмоне с лични документи и сумата от 700 лева.  По случаите  работят служителите на  РУ “Полиция” - Ямбол.

 
 

Съветът поиска създаване на фонд "Зелена система"

Понеделник, 11 Юли 2011г. 17:41ч.

Общинският съвет отхвърли проекта за Наредба за изграждане и опазване на зелената система на Община Ямбол, предложен от общинската администрация. Мотивите бяха, че в нормативния документ са предвидени само санкции за гражданите, без да са заложени мерки за ефективно опазване и изграждане на нови зелени площи. До Исторически музей Ямбол бяха премахнати вековни дървета, за да се изгради паркинг. Премахнати бяха и липите пред блок “Гигант”, а дървесината беше криминално изнесена. През този мандат тази администрация се прочу с премахването, а не с изграждането, заяви председателят на комисията по култура Георги Зафиров. Досега се даваха 400 хил.лв. за озеленяване, реално се оказа, че парите се използват само за косене. Ямбол беше един от най-зелените градове в България. Общинска администрация има огромна вина за неконтролираното изсичане на дърветата в града, категорична беше инж. Николина Хаджигеоргиева от група “За Ямбол”. За да се опази една зелена система, тя трябва да бъде обозначена. С проекта се иска Общински съвет Ямбол да даде гратисен период от още една година на кмета за изготвяне на публичния регистър за зелената система в града, макар че това задължение е вменено на общините със Закона за устройство на територията от 2004 г., възрази и председателят на Общински съвет – Ямбол инж. Наско Стефанов. Той беше категоричен, че в наредбата трябва да бъдат предвидени санкции не само за гражданите, а и за общински служители и държавни институции, които разрушават зелените площи. Председателят на групата съветници “БСП и лявоцентристки блок” Румен Банков подкрепи в изказването си Наско Стефанов, че предложения проект развързва ръцете на общинската администрация за безразборни разрешения за поставяне на временни съоръжения в зелените площи. Практиката показва, че временното е постоянно, каза Банков. Общинските съветници от групите “Не на корупцията”, “Единни за Ямбол”, “БСП и лявоцентристки блок” и “За Ямбол” се обединиха и зад предложенията на гражданското сдружение Коалиция за устойчиво развитие – Ямбол, че трябва да се даде възможност за засилен граждански контрол по отношение на поставянето на временни увеселителни заведения, премахването на дървета и храсти, разрешенията за рязане на дървета. Гражданските организации трябва да имат и неограничен достъп до склада на общината по отношение на контрола на отрязаните дървета и съответствието на количествата с издадените разрешителни, категорични са от Коалицията за устойчиво развитие. Съветниците препоръчаха на общинската администрация да преработи проекта за наредбата, като се съобрази с препоръките на гражданското сдружение за създаване на фонд "Зелена система", в който да постъпват всички средства, които се набират от екотакси и глоби при експлоатиране на озеленени площи, и на Обществен експертен съвет по озеленяване с участието на ландшафтни архитекти, еколози, представители на неправителствени организации и други специалисти.

 
 

Гости от Германия в Областната управа

Понеделник, 11 Юли 2011г. 14:36ч.

След посещение в Дома за хора с увреждания в Малко Шарково председателят на немското Сдружение за подпомагане на домове за хора с увреждания в чужбина  Паул Хайдрих и Софка Бубалова се срещнаха и разговаряха с областния управител Таня Димитрова и заместник-областния управител Нели Кадиева. Немското сдружение, което повече от 10г. подпомага работата на дома в Малко Шарково, представи пред областния управител актуална информация за бъдещите си проекти в региона. От своя страна областният и заместник областният управител информираха подробно гостите за разработената Областна стратегия за развитие на социалните услуги и заложените конкретни дейности в нея в период на пет години. Нели Кадиева представи философията и целите на социалната стратегия в частта деинституализация на домовете за деца и социализиране на домовете за възрастни. „Посоката е вярна. Стъпките са правилни”, коментира Паул Хайндрих направеното в областта в последната една година. По време на срещата председателят на немското сдружение разказа за предстоящите проекти. Сдружението възнамерява да продължи за подпомага Дома в Малко Шарково и по-конкретно като работи за разширение на два от блоковете в дома с дневна стая. Новина от срещата бе, че само преди седмица в Германия г-н Хайнрих е провел разговори с немска фондация, която проявява интерес за построяване на защитено жилище плюс малка работилница в Ямбол за възрастни хора с увреждания. Инвестицията по първоначални данни е между 300-500 хил.евро. Предстоят по-конкретни разговори с община Ямбол и с Агенцията за социално подпомагане. „За нас е много радостно, ако такъв проект бъде реализиран в нашата област. Проект, който реално ще подпомогне развитието на социалните услуги и ни покаже позитивни практики”, каза областният управител Таня Димитрова.

 
 

Страница 977 от 1070


Подробна 5-дневна прогноза