Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Граждани споделят идеи в приемния ден на Кмета на общината

Граждани споделят идеи в приемния ден на Кмета на общината

02-priemenИдеи за развитието на града, предложения и проблеми споделиха жители на Ямбол по време на поредния приемен ден на кмета на общината Валентин Ревански. „Радвам се, че успях да се срещна както с млади хора, които мислят за развитието на града и инфраструктурата, така и с хора на изкуството“, сподели кметът Валентин Ревански.   
По време на срещата ямболски ученик представи идеен проект за изграждането на вело алеи в района на кръговото движение на улица „Милин камък“. Кметът посочи, че Община Ямбол има концепция на изграждането на вело-алеи в града, които да бъдат обособени около небетонираното и облагородено корито на река Тунджа. По този начин ще се осигури преминаването на велосипедисти от квартал „Аврен“ до комплекс „Златен рог“. 
Жители от комплекс „Васил Левски“ отправиха предложение за облагородяване на пространство, намиращо се между няколко от блоковете в квартала. Предстои допълнителна проверка за установяване на подробностите, след посещение на място от общински служители. 
На срещата беше представена и книга на ямболска писателка, която разказва за възрожденците от Ямбол.
Гражданите, които желаят да се запишат за среща с общинското ръководство, следва да подадат заявление в Центъра за административно обслужване в сградата на Община Ямбол. В заявлението трябва накратко да бъде съобщен въпросът, който гражданите искат да поставят и да предоставят писмени документи по проблема, ако е необходимо и/или разполагат с такива. 
Срещите се осъществяват спрямо реда на записване. Представители на ръководството се срещат с граждани по квартали и извън приемния ден, за да бъдат решени бързо неотложни проблеми и въпроси.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario