Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол "Златната Диана '2022" - от барокова музика до съвременни филмови мелодии

"Златната Диана '2022" - от барокова музика до съвременни филмови мелодии

zlatka-dianaПет прекрасни музикални вечери и шест концерта с музика за ценители – това беше тридесет и шестото издание на Музикални празници „Златната Диана“ – Ямбол, организирани от Община Ямбол и Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол. Ямболската камерна формация с концертмайстор Красимира Султанова по традиция откри празниците. Музикантите бяха дирижирани от маестро Григор Паликаров, а програмата беше обогатена с талантливите изпълнения на Цвета Паликарова на флейта и на Атанас Кръстев на виолончело. Публиката в зрителната зала на Община Ямбол се наслади на произведения на Хайдн, Шуберт и други известни композитори.
Във вторник Плевенската филхармония представи на ямболска сцена трагичната история на Тоска в едноименната опера от Джакомо Пучини, дирижирана от Вилияна Вълчева.
Сряда предложи два концерта на почитателите на музиката в Ямбол. В „Мостове от сърцевината на европейската музика към съвременността“ Пламена Гиргинова – сопран, Гиргина Гиргинова – сопран, баритонът Владимир Попов и Йосиф Герджиков, диригент и специалист по барокова музика, представиха в ямболския Безистен широк спектър от произведения от френския и английски барок, през Моцарт и германския романтизъм, до представителите на френския модернизъм от края на 19 и началото на 20 век -  Клод Дебюси и Ернест Шосон.
Вторият концерт беше организиран по повод 55 години от създаването на ямболския Духов оркестър и се състоя в зрителната зала на Община Ямбол. Музикантите, дирижирани от маестро Васил Шейтанов, изсвириха „Завладяването на Рая“ от Вангелис, „Под небето на Париж“ от Юбер Жиро и Жан Дрежак, „Адажио“ от Албинони, „Самотният пастир“ от Джеймс Ласт и други емблематични произведения – „Бохемска рапсодия“, „Един американец в Париж“ от Гершуин, микс от творби на Карлос Сантана.
„Светът на киното в музиката“ беше мечтан концерт за ямболската публика, в който участваха Плевенската филхармония и едни от най-добрите български певци и музиканти - Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров, Михаил Йосифов, Димитър Карамфилов. Те представиха музика от световното кино – от филмите на Чарли Чаплин до „Имало едно време в Америка“, „Кръстникът“, „Флашданс“, „Кабаре“, „Хубава жена“, „Убий Бил“.
Първият концерт-спектакъл „Това съм аз“ от турнето на оперната прима Александрина Пендачанска, посветено на тридесетгодишния ѝ творчески път, се състоя в зрителната зала на Община Ямбол. Той беше и грандиозният финал на Музикални празници „Златната Диана“ – 2022. Пендачанска представи сопраното Ралица Богданова, която звездата нарича „моето първородно вокално дете“, защото е нейна ученичка от почти две години.
Под диригентската палка на маестро Найден Тодоров звучаха произведения от барока, класиката и романтизма, шедьоври на Бизе, Верди, Моцарт, Маскани, Росини, Леонкавало. Александрина Пендачанска изпълни свои любими арии, с които стана известна на световната сцена. 
Оперната прима поднесе подарък на публиката, канейки на сцената и друг свой ученик – Денис Бояджиев.
Александрина Пендачанска отмени свои участия в чужбина, за да пее в Музикални празници „Златната Диана“.
Равносметката от тридесет и шестото издание на празниците е повече от положителна – отлични изпълнители и диригенти, разнообразни концерти и спектакли от най-висока класа.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario