Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Изложба и ателие "Българските букви"

Изложба и ателие "Българските букви"

2018-bezistena-2По случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май, сряда, в  11:00 часа ще бъде експонирана изложбата на Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий „Българските букви“ в Културно-информационен център „Безистен“. Събитието е организирано с подкрепата на Община Ямбол.  На изложбата ще бъдат представени тридесетте букви от кирилицата, изработени на картон чрез цианотипия. 
Това е фотографски процес, разработен през 1842 година от английския учен, астроном, химик и експериментален фотограф Джон Хершел по време на изследванията му на железните соли и чувствителността им към светлината. Той смесил железен амониев цитрат и калиев ферицианид и наблюдавал промяната на тази смес спрямо слънчевата светлина. Това, което се получава от бледожълтата смес, която след излагане на пряка слънчева светлина се трансформира в наситено синьо. 
Тази технология е в основата на лентовата / филмовата фотография.
Същевременно ще се проведе и ателие по цианотопия на открито - в обособените външни пространства на Безистена. 
От 11:00 часа до 13:00 часа децата от училището и града ще могат да си изработят отпечатък на българска буква чрез цианотопия с помощта на фотографа Стефан Каменов.
Учениците от 2 „г“ клас ще поднесат и празничен поздрав към своите родители. Словото ще бъде посветено на патроните на училището.rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario