Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Над 2000 души в празничното шествие в града

Над 2000 души в празничното шествие в града

05shevstvie CopyЯмбол отбеляза емоционално 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тази годината церемонията се проведе в Основно училище „Любен Каравелов“, в което се събраха повече от 2000 души от ямболските училища, детски градини и ясли, културни институти и читалища. Празникът започна с ритуал по издигане на националното знаме, а Химнът на Република България беше изпълнен от Градския Духов оркестър с диригент маестро Шейтанов и Вокална група „Доремини“, които след това изпълниха заедно и всеучилищния химн „Кирил и Методий“.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите: „24 май е ден на гордост и преклонение пред историческото и духовно наследство на нашия народ. Светите братя Кирил и Методий и техните ученици са символ на борбата за духовна свобода, да пишеш и говориш на своя роден език. Благодарение на Свети Климент Охридски, който създаде кирилицата, както и на останалите родни книжовници, нашата азбука се разпространи в Източна Европа и Азия, носейки българския дух векове наред.“ 
Кметът призова всички присъстващи да обичат, ценят и пазят българския език и култура. 
На церемонията беше приветстван и писателят Георги Господинов, почетен гражданин на Ямбол, който постигна най-големия световен успех за българската литература, печелейки престижната награда „Букър“ за романа „Времеубежище“.
Благодарствен молебен в съслужение със свещеници от ямболските храмове отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.
След това тенорът Георги Динев и Духовият оркестър изпълниха песента „Де е България“. Празничната програма беше допълнена с рецитация на стихотворението на Константин Величков, посветено на Солунските братя, представено от Надежда Стоянова и Калоян Христов, ученици в Основно училище „Любен Каравелов“, както и с танц на мажоретките от учебното заведение.
Председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков и кметът Валентин Ревански връчиха наградите на Община Ямбол по повод 24 май.
По традиция накрая кметът и неговите заместници подариха цветя и поздравиха учителите – ветерани и културни дейци.
След това празничното шествие, предвождано от осемметров надпис „Върви, народе възродени!“ и макети на буквите от кирилицата, премина по ямболските улици под аплодисментите на минувачите.
Празничната процесия достигна до сцената на Народно читалище „Съгласие-1862“, където публиката се наслади на концерт от възрожденска и народна музика. 
Общ хор от ямболски вокални формации – „Бижу“ при Народно читалище „Съгласие -1862“ с ръководител Павлина Христова, „Доремини“ към Основно училище „Любен Каравелов“, ръководена от Веса Ефева, „Пятница 13“ и „Виолина“ при НЧ „Пробуда – 1909“ с  ръководител Елена Иванова, „Усмивки“ към ОДК, ръководена от Виолета Величкова, Дамски и детски хор при Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ с ръководител Весела Пастармаджиева и Мъжки църковен хор, ръководен от Валентин Филипов, изпя българския всеучилищен химн „Кирил и Методий“, „Татковина“, „Родна реч“ и „Хубава си, моя горо“ със солист Георги Динев. Духовият оркестър акомпанира част от песните, а сборният хор беше дирижиран от Весела Пастърмаджиева. Публиката също запя с изпълнителите и ги възнагради с аплодисменти.
Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас и Танцов състав „Ромбана“ при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол пяха и играха за ямболската публика, повишавайки градуса на празничното настроение.
Празникът завърши с хоро на танцьорите от двете формации, в което се включи и публиката.


rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario