Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Откриваме възстановената стена на Ямболската крепост след седмица

Откриваме възстановената стена на Ямболската крепост след седмица

1jar Copy„Жар Театър“ - една от водещите наши формации за невербален театър и пантомима, посвети свой спектакъл на Средновековната Ямболска крепост в Градския парк. Постановката „1373. Ода за защитниците на крепостта“ ще бъде представена на 23 септември в Ямбол, когато ще бъде и официалното откриване на възстановената северна стена на укреплението, защитавало града векове наред.
Преди малко повече от година, със средства от дарители и с помощта на общинските предприятия, Община Ямбол предприе мерки за възстановяването на северната стена на Средновековната ямболска крепост, която е единственият оцелял до днес археологически паметник на територията на града от Средновековието, обявен неслучайно за културна ценност от национално значение.
Проектът бе изработен от арх. Милена Каменова и дарен от нея за гражданите на Ямбол. Той бе съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерството на културата. След приключване на ремонтните дейности, които включваха надзиждане на стената, възстановяване на кръглата кула, облагородяване на пространството с нова вертикална планировка и художествено осветление, град Ямбол се обогати с още едно знаково място за гордост. В началото на юни, като част от програмата за Деня на Ямбол - Свети Дух, до крепостната стена бе организиран интерактивният исторически спектакъл "Средновековен Ямбол - търговия, дипломация и война", подготвен в чест на 650-тата годишнина от героичната защита на крепостта. 
На 23 септември в 19:30 кметът на Община Ямбол Валентин Ревански официално ще открие възстановената северна стена, а малко след това присъстващите ще видят огнения спектакъл на „Жар Театър“.
Зрителите ще имат възможността да се насладят на огнени костюми, кукли, картини, атракциони – всичко това, вплетено органично и обосновано в театралния разказ за продължителната и кръвопролитна обсада от османските завоеватели. Ямболската крепост е първата на Балканския полуостров, която оказва организирана и упорита съпротива на нашествениците. Превзета е след продължителна и кръвопролитна обсада през 1373 година, когато в крепостта се разпространява епидемия.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario