Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Откриха паметника на Левски в деня на 185-та годишнина на Апостола

Откриха паметника на Левски в деня на 185-та годишнина на Апостола

13-pametnicБюст-паметникът на Васил Левски в Ямбол, чийто автор е скулпторът Любомир Добрев, беше открит днес, на 185-та годишнина от рождението на Апостола, с празнична церемония, в която участваха представителни военни части от гарнизон Ямбол, Духовият оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ и деца от ямболските детски градини и училища.
На събитието присъстваха представители на местната и държавната власт, началникът на гарнизон Ямбол, патриотични организации, граждани.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков свалиха лентата и покривалото от бюст-паметника на Левски.
Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, отслужи водосвет за освещаване на паметника в съслужение със свещеноиконом Янко.
Директорът на Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол Михаил Лазаров и петгодишната Сиана Стоянова от Детска градина „Слънце“ рецитираха одата „Левски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.
 „Щастлив съм, че и в нашия град отдаваме дължимото на великия българин Васил Иванов Кунчев. Искам да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Тази родолюбива инициатива обедини в обща кауза деца от ямболските училища и детски градини, общински съветници, фирми и физически лица. Много ямболлии, които живеят зад граница, също помогнаха за изграждането на този бюст-паметник. „Всичко се състои според нас в нашите задружни сили,“ както казваше Левски. Днес, застанали пред лика на Апостола, отново разбираме колко важни са тези негови думи. Радвам се, че заедно успяхме да изградим паметника и родолюбивата идея не остана само на думи”, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.
Той допълни, че този монумент на Васил Левски ще напомня на нашите наследници, на идните поколения - за дедите ни, дали живота си, за да бъдем свободни ние днес. Ще ги кара да си спомнят за миналото ни, защото народ, който няма минало, няма и бъдеще.
Припомняме, че идеята за създаването на бюст-паметника датира от 2014 година и е на Петър Панков - учредител на сдружение „Левски-Дяконът“.
Пет години по-късно, през април 2019 г., Общински съвет -Ямбол дава съгласие за поставяне на паметник в града, но дарителската кампания стартира едва преди една година – през април 2021-а.
Събраната сума по дарителската сметка към възлиза на 34 396,39 лева.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario