Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Президентът Радев идва за издигането на трицвета на Боровец

Президентът Радев идва за издигането на трицвета на Боровец

02trikolora CopyНа 13 септември от 19:00 часа предстои тържественото издигане на националното знаме на България на хълма Боровец в Ямбол. В официалната церемония ще участва президентът на Република България Румен Радев. Преди това гражданите ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Гвардейския представителен духов оркестър. Оркестърът, уникален по своята същност, е в състава на Националната гвардейска част. Неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон, носител на многобройни наши и чужди отличия. 
След изпълнението на гвардейските музиканти Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй. Церемонията ще завърши с празнична заря.
Идеята за поставянето на българския трикольор на 55-метров пилон на най-високото място в града възникна още през 2021 година и Ямбол е първият град в България, който издига националния ни трибагреник на такава впечатляваща височина в урбанизирана територия! Българският трикольор е с размери 11 на 18 метра.
Важно е да се  знае, че историята на българското знаме има специално значение за Ямбол, защото идеята за създаването на първообраза на националния трицвет е на известния български патриот от Ямбол Иван Параскевов, а изработването и извезването му е дело на неговата дъщеря Стилияна Параскевова.
След Освобождението знамето се съхранява в Знаменната зала на двореца, откъдето през 1946 г. е предадено в Националния Военно-Исторически музей, а по време на церемонията ще присъства в строя на гвардейците.
Изработката на пилона на Боровец беше инициирана от ръководството на Община Ямбол, подкрепена със средства, събрани от дарителска кампания. Много граждани и фирми се включиха в това начинание, а имената им са изписани на специална табела, разположена до пилона с трибагреника. Облагородено е и пространството около знамето, с цел подобряване на условията за посетители. Пътят е асфалтиран, изградена е вертикална планировка, поставено е ново парково осветление и парапет на площадката пред пилона.
Ямбол наистина заслужава този символ да бъде издигнат над града. Знамето ще служи за постоянно напомняне за приноса на създателите му - нашите предци, и за гордостта, която трябва да изпитваме към тяхното родолюбиво дело.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario