Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Съветът определи носителите на Наградата на Ямбол и на званието "Почетен гражданин"

Съветът определи носителите на Наградата на Ямбол и на званието "Почетен гражданин"

2018-obshtina-1Общински съвет – Ямбол гласува с Наградата на Ямбол за 2023 г. да бъдат удостоени хореографите Мая и Румен Тодорови за значителен принос в развитието на града. Със званието "Почетен гражданин на Ямбол" ще бъдат удостоени бизнесменът Сашо Дончев и художникът Георги Зайков (посмъртно). Решенията на съветниците бяха взети на основание Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол. 
Мая Тодорова е родена през 1965 година в Казанлък. През 1984 година постъпва като артист-балетист в ДФА „Тракия“ – Пловдив, където остава до 1990 година. През 1992 година започва работа в АНПТ „Тунджа“ като артист-балетист и работи до 2005 година. Тодорова е работила като балет-майстор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“. Награждавана е от Съюза на музикалните и танцови дейци в България и от Община Тунджа.
Румен Тодоров е роден в Ямбол през 1965 година. Той е създател на първите хореографски паралелки в ямболските училища. Преподавал е дълги години в СОУ „Св. Климент Охридски“ и в ОУ „Любен Каравелов“. Мая и Румен Тодорови са завършили хореографска педагогика и режисура в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. След като създават танцовата формация „Ромбана“ и клуб „Хоро“, печелят много първи награди на различни форуми. Носители са на Наградата на президента на Република България, на Съюза на народните читалища в България и др.
Сашо Дончев е български предприемач и общественик, роден в Ямбол. Той е един от основателите и настоящ изпълнителен директор на частната газова компания „Овергаз Инк“ АД. Между 1995 и 1998 г. е изпълнителен директор на българо-руската газова компания ”Топенерджи”. През 1991 г. заедно с други съдружници създава ”Овергаз” ООД, а през 1992 г. - ”Овергаз Инк.“ АД. При учредяването на дружеството е избран за негов изпълнителен директор. Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификация на населените места в България. Приносът на Сашо Дончев за развитието на спорта, културата и икономиката в Ямбол е безспорен. 
През годините той е един от най-щедрите спомоществователи на ямболския баскетболен клуб. В периода 1999 – 2005 г. като президент на баскетболен клуб „Ямбол“, който през този период носи името „Ямболгаз“, клубът става шампион на България. Сашо Дончев е и издател на единствения ямболски ежедневник „Делник“. През годините многократно е спонсорирал книги на ямболски автори и е подпомагал артисти и художници от Ямбол. Той е един от хората, който поставя Ямбол на картата на големия бизнес. Благодарение на него безвъзмездно са газифицирани църквите в града, а Ямбол е един от най-газифицираните градове в държавата. 
Покойният художник Георги Зайков през по-голямата активна част от живота си популяризира колорита на кукерите чрез своите картини. В много държави, като Франция, Италия, Белгия (Европейския парламент), Австрия, Гърция, Финландия и др., за ямболските кукери са научили от неговите картини.
Изображения с ямболски кукери от художника Зайков са собственост на много частни колекции по света. Част от тях са притежание на Художествена галерия ”Жорж Папазов”. Картините, отразяващи бита и празниците в Тунджанския край, са излагани в над 60 изложби в България и много страни по света като Франция, Русия, Германия, Австрия, Монголия, Турция, Гърция, Америка, Финландия, Италия, Белгия и др. С тези образи Зайков представи за първи път България в Европейския парламент в Брюксел, Белгия, като културен посланик на България за приемането на страната ни в Европейския съюз.
Церемонията по връчването на наградите ще състои на празничната сесия на Общински съвет – Ямбол на 5 юни, понеделник, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario