Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Традиционната изложба "Светлината" отново събра ценители и почитатели

Традиционната изложба "Светлината" отново събра ценители и почитатели

06-svetlinaaЗа седемнадесета поредна година в Деня на Ямбол беше открита традиционната изложба „Светлината“, организирана от Художествена галерия „Жорж Папазов“. В експозицията, подредена от северната страна на Културно-информационен център „Безистен“, са представени 167 произведения на 50 ямболски автори – живопис, графика, малка пластика, икони, батик, компютърна графика, керамика, цианотипия. 
В зала „Съвременност“ на Безистена са изложени творби - малка пластика и керамика на скулптора доц. Петър Дичев, който е тазгодишният гост на изложба „Светлината“, творец, е свързан с Ямболския край. Неговите произведения ще останат два месеца във витрините на Културно-информационен център „Безистен“. Той дари творбите си от цикъла „Нежността е сила“ на Художествена галерия „Жорж Папазов“.
„Уважаеми ямболски творци, искам да Ви благодаря, че въпреки трудната обстановка, участвате с Вашите прекрасни творби на изложба „Светлината“. Искам да поздравя и специалния гост – господин Петър Дичев, който е родом от Ямболския край. Искам да Ви пожелая още много творчески успехи. Бъдете много здрави, много щастливи и успешни,“ каза кметът на община Ямбол Валентин Ревански.
Доц. Петър Дичев е роден на 5 февруари 1947 година в ямболското село Зорница. Член е на Съюза на българските художници, секция „Скулптура“. Носител е на наградата на СБХ за портрет от Национален конкурс „Димитър Благоев“.
Той е преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, катедра „Педагогика на изобразителното изкуство“, основоположник на единствената в страната магистърска програма  „Ювелирен дизайн и миниатюра“.
От 1971 година участва в национални и местни изложби и конкурси. Организира самостоятелни изложби – малка пластика, керамична пластика, битов релеф, изложба портрет-релеф на бележити български личности и др. Автор е на паметници на Александър Стамболийски, ген. Радко Димитриев, Панайот Волов, Илия Блъсков, проф. Асен Златаров, бюст на Георги Ванков в Плиска, релефи на Адам Мицкевич в Шумен и Фредерик Шопен във Варна, декоративна пластика на пл. „България“ в Шумен. Работи във всички жанрове на скулптурата.
Изложба „Светлината“ стартира през 2006 година като инициатива, която представя творческите търсения и достижения на художниците от Ямбол и региона. През 2014 година към формата на изложбата се наложи практиката да се кани по един творец, свързан с Ямболския край. Това бяха съответно художниците Ганчо Карабаджаков (2014 г.), Иван Газдов (2015 г.), Иван Пазламачев (2018 г.), Елена Парушева (2019 г.) и Иван Димов (2020), които са родом от Ямбол, но отдавна живеят и творят извън рамките на града и дори на страната.
През 2016 година форматът на „Светлината“ беше „разчупен“ - представени бяха трима художници от Бургас – Георги Динев, Огнян Петков и Петър Пецин, а през 2017 – трима творци от Сливен – Петър Кайраков, Стефан Кънев и Тодор Терзиев. 
През 2021 година руските художнички Наталия Корчемкина и Инна Рогова осъществиха своя зрелищен пърформанс, наречен „Ямболско слънце“, в Градския парк на Ямбол.rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario