Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Ямбол почете Деня на победата над нацизма и Ден на Европа

Ямбол почете Деня на победата над нацизма и Ден на Европа

04-09.05.2022Ямбол почете празничния Девети май - Ден на победата над хитлеристка Германия и Ден на Европа. Празничната програма предиобед започна с изпълнения на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие“ пред Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци в квартал „Каргон”. В церемонията участва представителна част от гарнизон Ямбол.
Честването продължи със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански. „Девети май е празничен ден, на който от години на една и съща дата се отбелязват и двата празника с различни емоции и чувства. Днес се вълнуваме от европейското бъдеще на България и нейното достойно място в Европа, което можем да гарантираме само заедно. Стремим се към единство, мир и просперитет. Не бива обаче нито българските, нито европейските политически елити да изместват споменаването на 9 май като Ден на победата!
Като суверенна държава трябва да отдадем нужното на този ден, защото ако не беше сложен край на тази война, Европа днес нямаше да бъде същата, нямаше да можем да говорим нито за равенство и свобода, нито за Европейски съюз“, подчерта Ревански.
Свещеноиконом Стоян от храм „Свети Георги Победоносец“ отслужи благодарствен молебен.
Официални лица, родолюбиви организации и граждани отдадоха почит към героите и поднесоха венци и цветя на Паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци.
В 11.30 в Градския парк кметът на община Ямбол, председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков, областният управител на област Ямбол Васил Александров, заместник-кметовете на Ямбол Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов поднесоха цветя на паметните плочи на загиналите съветски воини в Ямболския край през 1944-1946 година.
В Музея на бойната слава, открит на тази дата преди девет години, Девети май бе Ден на отворени врати.
В 18.00 часа започна безплатният концерт „Суинг тайм“ на джаз-музиканта Любчо Воденичаров в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“, посветен на празника.rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario