Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Ямбол празнува 145 години свобода!

Ямбол празнува 145 години свобода!

venci.17.01 CopyС тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на 23-ти Донско-казашки полк и на Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, литературно-музикална програма и тематична изложба  Община Ямбол отбеляза 145 години свобода от османското владичество.
Празникът започна с маршове и патриотични мелодии в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с ръководител маестро Васил Шейтанов. 
След това децата от Вокална група „До ре ми-ни“ при Основно училище „Любен Каравелов“ с ръководител Веса Ефева изпяха „Вятър ечи, Балкан стене“ от Добри Чинтулов. 
Ася Андреева от Детска хорова школа „Проф. Георги Димитров“ с ръководител Весела Пастърмаджиева изпълни „Де е България“ от Иван Вазов, а Вокална група „Виолина“ при Народно читалище „Пробуда“, ръководена от Елена Иванова - „Сердце земли моей“. 
Програмата завърши със стихотворение, написано от ямболския поет Радко Стоянов - „Освобождението на Ямбол“, което рецитира Катерина Димитрова  от Творческа работилница „Децата на думите” при Народно читалище „Зора-1945“ с ръководител Евдокия Янкова.
 „Има дни, които бележат цели епохи. За нашите предци такъв е бил днешният ден преди 145 години, когато след повече от пет века робство Ямбол най-накрая е бил свободен. Руските войски са пристигнали в навечерието на Богоявление по стария календар в един опожарен и съсипан град. Тяхната поява за оцелелите от кланетата ямболци е била като Божие дело,“ каза в словото си кметът на община Ямбол Валентин Ревански. Той изтъкна, че потомците трябва винаги да помнят, ценят и да се прекланят не само пред подвига не героите, сражавали се с оръжие в ръка за свободата, но и пред героизма на обикновените българи, преживели ужасите на войната и въпреки това останали в родния си град.
Във фоайето на Общински детски комплекс – Ямбол беше открита тематична изложба от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“, посветена на Освобождението на Ямбол. Творбите – графика и рисунка, са дело на известни български художници – Борис Ангелушев, Борис Денев, Ганчо Карабаджаков, Иван Димов и др.rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario