Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари Коментар България - "дефектната демокрация"

България - "дефектната демокрация"

petar-cholakovБългарите не бива да си затварят очите пред злощастните оценки, които страната получава в авторитетни изследвания. Със същия успех тежко болен пациент би избрал да затвори очи за лошите новини, съобщавани от лекарите.
В авторитетния годишен индекс на демокрациите на Economist Intelligence Unit (The Democracy Index of EUI) България е определена за поредна година като "дефектна демокрация" ("flawed democracy"). Тя заема 52-ро място в индекса (от 167 страни), след Суринам и преди Индия. Страните в индекса са групирани съобразно резултатите в четири категории - пълноценни демокрации (Норвегия, Исландия, Швеция и др.), дефектни демокрации, хибридни и авторитарни режими (Русия, Казахстан, Узбекистан и др.). Т.е. страната ни можеше да бъде класирана и по-зле.
Би могло да се възрази, че и Франция попада в индекса на дефектните демокрации, а България съвсем не е с най-лошата позиция от страните в ЕС - Унгария например е 55-та. Ситуацията у нас обаче се влошава, през последнитя пет години индексът спада, като през 2019-а бе направено заключението, че демократичното развитие стагнира през последните 12 години.
Накратко: България е застрашена от изпадане в групата на хибридните режими (като в Турция), които се характеризират със следното: системни и широко разпространени злоупотреби на изборите, системен правителствен натиск спрямо опозицията, повсеместна корупция, зависимост на съдебната система от силните на деня и т.н. Може дори да се поспори, че в някои отношения вече дори сме стигнали режима на Ердоган. Иначе според индекса, основните дефекти на режима в България са зависимите медии и проблемите в сферата на правораздаването.
Дали обаче теми като проблемите с корупцията или медиите, за които свидетелстват незавидните позиции, заемани от България в авторитетни "барометри" като индекса на Transparency International, докладите на "Репортери без граници" и др., вече не са се превърнали в баналност, която може да омръзне на избирателите?
Според политоложката професор Румяна Коларова, в навечерието на предстоящите през април парламентарни избори опозицията у нас трябва да смени плочата, защото повтарянето на призивите срещу корупцията, зависимата прокуратура и некомпетентността ги превръща в "шаблонни формулировки" и "клишета, на които никой няма да реагира". Според мен, въпросните теми, които пряко засягат всички български граждани, няма как да загубят мястото си в политическата реторика.
Следващото българско правителство ще трябва да разпредели близо 29 милиарда евро от ЕС. Въпросите как ще бъдат харчени тези средства и как ще се гарантира, че огромните потоци от Брюксел няма да влязат в нови корупционни схеми ще бъдат сред основните в предизборната кампания, а и след това.
Българите не могат, а и не трябва да си затварят очите пред злощастните оценки, които страната ни получава в авторитетни изследвания като индекса за демократичност на "Икономист". Със същия успех пациент, страдащ от тежко заболяване, би избрал да си затвори ушите и очите за лошите новини, които му съобщават лекарите./DW
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario