Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Коментари

Коментари

За истинските неща

Автор: Светлана Чамова, в."Делник" Петък, 24 Декември 2010г. 12:13ч.

delnik-svetlanaКазват за коледната нощ -тиха и свята. Ако се докоснем до тишината и светостта на божественото тайнство, вероятно ще оглушеем от тишина - толкова силна е врявата на делника. Врява, от която често не чуваме тихо ромолящия у всеки от нас вътрешен глас на съвестта, на разума, на укора. Защото има за какво да укоряваме човешката си природа -толкова много суета, напразни страсти и терзания, негативна енергия, фалш. Толкова лесно лепваме етикета глупав на добрия, будала на щедрия, слаб - на любещия. А в същото време всеки от нас неистово се нуждае именно от доброта, духовна щедрост и любов. Ала как би ги получил човек, ако не ги даде...
Да се вслушаме в тишината на святата нощ. Тя ни говори с безмълвния език на божественото за истинските неща, които са отвъд славата, парите и фалшивите кумири. Говори ни за добротата, щедростта и любовта, за които хем копнеем и изгаряме отвътре, хем лекомислено не ценим. А ако ти самият не дадеш, няма как да получиш.
 
 

България беше уникална и с "цървулите" си

Автор: Илко Капелев, в."Делник" Сряда, 22 Декември 2010г. 09:07ч.

delnik-kapelevЩе питат туристи в 10 държави с какво е уникална България. Много ми е трудно предварително да "отгатна" какво ще отговорят тези туристи. Сигурен съм, че много от тях се прекланят пред българската природа, пред българските планини и гори. Имам един приятел, млад и интелигентен германец, който все не може да се насити да съзерцава природните ни прелести. Според него ние не бива да емигрираме от страната си, а, напротив: да се радваме на природата, с която ни е дарил Господ, и да работим за икономическото укрепване на страната. Сигурен съм, че някой французин ще остане впечатлен от българските кебапчета. А друг непременно ще се захласне пo гласа на Валя Балканска или по вълшебната кабагайда на Петър Янев, с която той обра овациите при откриване на зимния туристически сезон в Пампорово. Преди 60 години нашите дядовци впечатляваха чужденци-те, които минаваха през българското село на път за морето, със своите потури и цървули, които носеха и през лятото... Е, можеш ли да измислиш дълготрайно лого на една толкова уникална страна? Проблемът е в това, че уникалността на България не работи за българите. През най-новите 20 години все не можем да измислим как да го направим това...
 
 

Бонуси

Автор: Тодор Ангелов, в."Делник" Сряда, 22 Декември 2010г. 08:58ч.

delnik-t_angelovНай-после се въвежда някаква справедливост с въвеждането в България на разсроченото изплащане на бонусите за банкерите. Те ще получават веднага не повече от 60 процента от тях, а останалата част ще им бъде плащана в продължение на поне три години. Новата наредба на БНБ идва в отговор на последните европейски изисквания, които целят известно обуздаване на банкерската алчност. Защото е добре известно, че именно и "благодарение" на необузданото раздаване на банкерски бонуси и възнаграждения на времето се създадоха благоприятни условия за допълнително надуване на "имотния балон" и за други неблагоприятни финансови тенденции, което в крайна сметка допринесе и за появата на последната финансова криза.

Продължение...

 
 

Пуш пауза

Автор: Катя Динева, в."Делник" Вторник, 21 Декември 2010г. 09:36ч.

delnik-katia-dinevaНовата наредба за забрана на пушенето е може би част от онази документация, която е според правилата на Евросъюза. Но след задълбочен прочит тя няма да промени коренно нещата. Затова пушачите да се успокоят, а непушачите, да не бързат да трият ръце, че са извоювали глътка чист въздух за себе си. Защото коледните и новогодишните банкети, се провеждат вечер след 20 часа. Според наредбата, заведенията^които работят през нощта, не е задължително да имат специални помещения за пушене. Още повече, че проверките ще се извършват от догодина и по сигнали на граждани, които са свидетели на нарушенията. Повечето от собствениците в града все още не са решили дали ще ограждат помещение за пушачи. Много по-лесно е да решат, че в заведенията им няма да се пуши или пък обратното. Защото ако ограждат помещение ще хвърлят повече парички отколкото ще им вземат за глоби. А тези промени се правят в икономическа стагнация, което още повече стяга примката около шията на търговеца. И по-добре е да избере ситуацията, от която поне ако не спечели, то поне няма да загуби. Ами, по-добре е, да не разсъждаваме толкова много и да поизчакаме. Време е за пуш пауза!
 
 

Лудото коледно пазаруване се отлага

Автор: Светлана Чамова, в."Делник" Вторник, 21 Декември 2010г. 09:33ч.

delnik-svetlanaЗа да сме в крак с темата "луднали по пазаруването", особено популярна по това време на годината сред богатата част от света и особено в Щатите, и у нас всички телевизии решиха да ни пренесат в българския вариант на шопинг треската. И нали сега телевизията е другата, паралелна реалност - тоест онова, което не го дават там, не съществува или пък обратно - нещо, което не съществува, може да заживее в телевизионната действителност, та така и с шопинга. Тръгнаха да търсят лудуващо-пазаруващи нашенци. А всъщност ни показват огромни празни магазини.Едни, казват, нямало да си подаряват подаръци - не че не можели, но така решили - у нас бедният се ужасява да си признае, че е беден, а богатият предпочита да скрие, че е богат.

Продължение...

 
 

Страница 203 от 208