Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Тунджа Новини Барелеф в Ботево ще пази жив спомена за д-р Кирил Кирязов

Барелеф в Ботево ще пази жив спомена за д-р Кирил Кирязов

drkeriazov CopyБарелеф на уважавания от всички общопрактикуващ лекар и общественик д-р Кирил Кирязов беше официално открит в тунджанското село Ботево. Д-р Кирязов, почетен гражданин на Община Тунджа, е работил като лекар в Ботево и в близките селища в продължение на 52 години. Представители на ръководството на Община „Тунджа“, общински съветници, дарители, родственици и признателни ботевци се събраха, за да изразят своята почит и признание към дългогодишния труд на медика, свързал професионалния и житейския си път с тунджанските села.
Идеята за изграждане на паметна плоча с барелеф на д-р Кирязов е на Инициативен комитет от с. Ботево, подкрепена от Общината. Те организираха дарителска кампания за набиране на средства, а изработката на барелефа и на плочата е на скулптора Руслан Русев – Роко. Барелефът е монтиран на фасадата на Здравната служба, в която докторът от Ботево е работил над 50 години.
Кметът на селото Георги Танев припомни биографията на д-р Кирязов и благодари на всички, помогнали за реализацията на идеята. „Никога не повишаваше тон на пациент. През тези години докторът до такава степен се срастна с нас и с нашата природа, че ние го имахме като наш съселянин. В Ботево е имало и други лекари, но той не пое техния път към града, а остана при хората в селото, стана тяхна опора като лекар и общественик, няма обществена инициатива, в която той да не се включи като дарител“, припомни Танев и цитира думите на д-р Кирязов за Ботево: „Обиколил съм всички планини в България и в Париж бях, и на Айфеловата кула се качвах, но най-мило ми е Ботево. В него сънят ми е най-чист“.
Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев открои ролята на д-р Кирязов за тунджанската общност, говорейки за неговата посветеност на работата, за човечността и достойнството му. „През целия си съзнателен живот познавам д-р Кирязов, той беше един от най-големите приятели на баща ми, като кмет съм имал много приятни срещи с него, беше един от първите почетни граждани на Община "Тунджа" от 2009 г.“, разказа тунджанският кмет и допълни, че д-р Кирил Кирязов ще остане в спомените на всички като един уникален човек, уникален лекар и заслужено барелефът му ще пази жив спомена за него“.
Заупокойна молитва отслужи отец Жельо, присъстващите почетоха паметта на д-р Кирязов с поднасяне на венци и цветя. rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario