Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Тунджа Новини Община Тунджа почете 147-та годишнина от Бояджишкия бунт

Община Тунджа почете 147-та годишнина от Бояджишкия бунт

DS.Boiajik CopyОбщина „Тунджа“ и село Бояджик почетоха славните събития преди 147 години и паметта на загиналите в зверското клане. Въпреки дъждовното време, на 17 май паметникът „Априлец“ отново събра жители на селото, ръководството на общината и общински съветници, за да си припомнят времената на геройство и плам, наредили Бояджик в историческата съкровищница на България. „Тук на това място ходим тихо, както се влиза в храм“, каза в словото си кметът Елена Маджарова и припомни, че героичните страници на историята не могат да бъдат променени и пренаписани, пътят на страданието и саможертвата не може да бъде изтрит, а паметта ни не може да бъде отнета. „Нека вечно помним този урок за вяра, чест и признателност, този урок, написан с кръв, която никога няма да попие в земята, защото тупти в сърцата на истинските българи, на техните потомци“, каза още кметът на с. Бояджик.
Честването уважиха кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметовете Димитър Димитров и Светозар Грозев, секретарят Галина Иванова, общински съветници и м-р Боряна Виткова, зам.- началник на Военното окръжие - Ямбол.
С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на жертвите.
Има нещо много символно в дата 17 май 1876 г. – в Батак са избити хиляди, Бояджик също дава стотици свидни жертви в зверското клане, 17 май е и датата, на която Българската православна църква почита паметта на Светите Баташки мъченици, канонизирани през 2011 г.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario