Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Тунджа Новини Още седмица за заявки за участие в поредната "Кукерландия"

Още седмица за заявки за участие в поредната "Кукерландия"

kokerqda CopyМеждународният Маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се завърне в цялата си пъстрота и блясък през тази година. Общините „Тунджа“ и Ямбол отново обединяват усилия за провеждане на Двадесет и четвъртото издание на фестивала от 23 до 26 февруари. Организацията на празника напредва.  
Като част от „Кукерландия“, община „Тунджа" ще организира за трети път Националния кукерски празник „Кукериада - Тунджа, Долината на кукерите". В населените места на Община „Тунджа“, които съхраняват кукерската традиция, ще бъдат пресъздадени характерните местни кукерски обичаи и автентичната маскарадна обредност с участието на групи от други населени места. Като част от „Кукериада“ Община „Тунджа организира Общински конкурс за изобразително и приложно изкуство „Кукери играят, добро вещаят“ и Общински детски фолклорен празник „Деца играят на кукери“ в с. Кабиле.
Кукерски групи от детските градини на общината ще вземат участие в детския празник „Аз съм кукерче“, който ще се проведе на 23 февруари в Ямбол. Кукери от тунджанските населени места ще се включат в традиционното карнавално шествие, с което ще започне и официалното откриване на фестивала на 24 февруари. Кукерските групи на Община „Тунджа“ ще вземат активно участие в дефилетата на маскарадните групи в Градския парк на 25 и 26 февруари. 
На сцена зад зала „Диана“ точно на Сирни Заговезни на 26 февруари ще бъдат представени традициите на празника от Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, кукери и самодейци от общината, които ще закрият фестивала с концерт.
Заявки за участие във Фестивала ще се приемат до 27 януари 2023 година.
Община „Тунджа“ е поканила за участие маскарадни групи от Домоку – Гърция и Къркларели – Турция.
От първата седмица на февруари започват и кукерските празници в населените места на Община „Тунджа“. 
На 4 февруари обичаят „Кукеровден“ ще бъде пресъздаден в селата Завой и Хаджидимитрово, а кукерите на Калчево ще играят два дни в селото – на 4 и 5 февруари.rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario