Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Тунджа Новини Празнично слово на Кмета на Община Тунджа Георги Георгиев

Празнично слово на Кмета на Община Тунджа Георги Георгиев

g.s.g. CopyДнес е 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Свят и тържествен ден!  В този ден, всички ние се вълнуваме и се чувстваме пазители на българските букви, учим и разказваме историята на тяхното създаване, като свещен завет и наш родолюбив дълг. Да се знае, да се помни Сказанието за буквите. 
И днес пак е потребно, като първите азбукарчета, всички, в отговор заедно да изречем с почит и гордост думите написани от Черноризец Храбър през деветия век: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите, и брат му Методий."
Велико и свято е делото на Солунските братя и на книжовниците, затова го носим в сърцето си и го поставяме над себе си!
Слава и поклон пред първоучителите Свети Кирил и Свети Методий, поклон пред техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий и пред първите книжовници.
Поклон и пред Вас, учители, просветители и творци, които чрез писменото слово поддържате традициите на българското просвещение, градите устоите на нашата национална идентичност и духовна култура в съвременния свят. 
Знаем, без приемственост книжовността няма сила, нито е възможен духовен напредък!  
Уважаеми учители, читалищни секретари, самодейци и творци, без Вас посветените на словото, няма да ни има нас просветените.
Вие ни вдъхновявате да търсим и ценим мъдростта и магията на книгите, да пазим и предаваме богатството на българския фолклор. 
Нашата Община „Тунджа“ се гордее с хора като Вас, които по примера на солунските братя и техните ученици с труд, с постоянство и майсторство, чрез светлината и силата на нашите букви укрепвате нашата принадлежност към род, община и родина.
Българското словото, което изричаме, пишем или прочитаме, винаги и сега ни държи единни и крепки във вярата и в устрема ни към „светли бъднини“. 
Както в старобългарските книги буквите се редят една до друга и свързват думите в цялостен текст, така нека ние българите, чрез писменото слово, което е начало и безкрай, заедно, с памет, знание и мъдрост, съграждаме бъдещето си.
Честита ни българска азбука! 
Честит празник на духовността!

Георги Георгиев,
Кмет на Община Тунджаrssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario