Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Тунджа Новини "Тунджа - творчество и иновации" събра младежи от България, Гърция и Турция

"Тунджа - творчество и иновации" събра младежи от България, Гърция и Турция

tzh-krasota CopyМладежкият фестивал „Тунджа – творчество и иновации“ възвърна международния си облик – десетото му издание събра в село Безмер младежите на община „Тунджа“ и гости от община Домоку, Гърция и град Къркларели,  Турция. Над 300 младежи взеха участие във фестивала, организиран от община „Тунджа“, кметството в Безмер и местното читалище „Светлина“, а 20 отбора се включиха в спортните състезания, сред които бяха и млади хора от община Домоку.
След двегодишно прекъсване заради пандемията, младите хора на общината участваха с голям ентусиазъм във фестивала, зажаднели за емоции, състезания и изява.
Началото на проявата поставиха най-малките жители на Безмер – децата от целодневна детска група „Маргаритки“ Безмер с танц с ленти. Приветствие към участниците и гостите отправиха кметът на Безмер Росен Русев и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. „Вие сте бъдещето на нашата община. Каквото и да правим, за да подобрим условията в населените места и за развитието на общината, то има смисъл само ако има кой да го наследи, кой да милее за него и да надгражда сътвореното“, обърна се в приветствието си към младите хора тунджанският кмет. Той подари на младите хора на Безмер вечнозелено дръвче – сребърна ела, която да е символ на десетото издание на фестивала със заръката да се грижат за него. С поздрав към участниците и с благодарност за гостоприемството се обърнаха кметът на Къркларели Мехмет Кесимоглу и заместник-кметът на община Домоку – Николаус Калимерис.
Гости на празника на младостта и на традициите бяха и началникът на 22-ра Авиобаза „Безмер“ полк. Милен Димитров, председателят на Ямболска търговско-промишлена палата Стойчо Стойчев, цялото ръководство на община „Тунджа“ и партньорите на общината в провеждането на фестивала.
Отборите премериха сили в осем спортни предизвикателства – пейнтбол; щафетно трасе; скачане на въже с преодоляване на препятствия, стрийтбол, дартс, дженга, дърпане на въже и футболен дартс.
Високото 4 метра и половина надуваемо съоръжение на футболния дартс беше притегателно място както за участниците, така и за посетителите на фестивала.
Пъстротата на младежката проява се допълваше и от участието на партньорите на общината. По традиция Авиобаза „Безмер“ участваше с полева кухня и с демонстрации на оръжие и оборудване. Всички имаха възможност да опитат от боба, приготвен в полевата кухня, а бронираната жилетка, автоматът, картечницата и оборудването за пилоти бяха сред демонстрациите, пред които се спряха и малки, и големи.
Регионалната здравна инспекция беше осигурила за младежите алкоочила, с които могат да усетят как се вижда с 1,5 промила алкохол в кръвта.
Ямболска търговско-промишлена палата представи проекти за младежи, по които работи. Единият от тях е „МОСТ – Младежки омбудсмански съвет Тунджа“, който ще се реализира сред тунджанските младежи в партньорство с община „Тунджа“.
И тази година на фестивала имаше арт ателиета за рисуване и за изработка на сувенири, които бяха подготвени от Общинския център за изкуство и извънучилищна дейност с. Кабиле и от социалните услуги в община „Тунджа“.
Гост на фестивала беше и работилницата по цианотипия с ръководител фотографът Стефан Каменов. 
По време на фестивала имаше дарителска кутия за събиране на средства за нова операция на Петя Михайлова. Младежи от Безмер и представители на Червения кръст занесоха топла храна, предоставена от Авиобаза „Безмер“ на възрастни и самотноживеещи хора от селото.
След оспорваната надпревара, в която младите хора вложиха много желание и хъс, първи в отборното класиране бяха единият отбор на с. Ханово, на второ място единият от отборите на с. Роза, трети останаха домакините от с. Безмер. 
Всички те с гордост вдигнаха специално подготвените купи, а останалите отбори получиха от кмета на общината и от кмета на с. Безмер грамоти за участие.
Празникът продължи с концертна програма на младежки формации на община „Тунджа“ и на гостуващите чужденци. В концерта взеха участие Танцова група „Веселячета“ към Обединено училище „Васил Левски“ с. Тенево, Детски танцов състав „Магия“ при Народно читалище „Джон Атанасов -1928“ – с. Бояджик, Фолклорен  танцов състав  „Бели гълъби“  при Народно читалище „П. Р. Славейков -1928“, с. Гълъбинци и Детска танцова формация „Акбунарчета“ при Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1926“ с. Генерал Инзово. На сцената се изявиха и трикратните шампиони на България за 2022 г., танцовата двойка на Ангел Свирков и Елена Калчева от Клуб по спортни танци „Тандем“. 
Гостите от град Къркларели Турция и младежите от община Домоку – Гърция се включиха в концерта с традиционни народни песни и музикални изпълнения. 
Празничната програма завърши с концерт на певицата Вили Русева. Като автор на химна на община „Тунджа“ тя започна с него и продължи с авторски песни, любими български хитове и народни песни и с любими хора, които вдигнаха на крака присъстващите.
Десетото издание на Международния младежки фестивал „Тунджа – творчество и иновации“ създаде много настроение и положителни емоции сред участниците и публиката и показа младежкия потенциал на община „Тунджа“.rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario