Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Регион Сливен В ЮИДП - Сливен са готови за Седмицата на гората

В ЮИДП - Сливен са готови за Седмицата на гората

gorskiot CopyЗалесяване, почистване, конкурси за детска рисунка и уроци по горска педагогика са сред инициативите на Югоизточното държавно преприятие - Сливен по повод Седмицата на гората от 3 до 9 април. Тази година празникът на горските експерти ще премине под мотото "Довери се на лесовъда!”.
На 31 март Държавно горско стопанство - Сливен дари и залеси, съвместно с Община Сливен, 10 броя обикновена ела на Спортна зала "Станка Златева". На 3 април ДГС-Сливен ще дари на ПП "Сините камъни" 100 бр. фиданки, от които 60 бр. червен дъб, 30 бр. махалебка и 10 бр. бреза. На 7 април ще бъде извършено залесяване в градски парк с ученици от II ОУ гр. Сливен на дръвчета, осигурени от ЮИДП и ДГС-Сливен от горски разсадник “Абланово”. Съвместно залесяване на ДГС – Сливен с РДГ - Сливен и РДПБЗН на фиданки от цер и зимен дъб в отдел 44 "з" - Новачево ще има на 5 април. На 4 и 5 април ДГС-Твърдица планира залесяване с ученици от СУ “Неофит Рилски”- гр. Твърдица.
ДГС – Стара Загора, заедно с РДГ- Стара Загора, представители на Община Стара Загора и Областна администрация, РДПБЗН, ученици, граждани и журналисти ще извършат попълване на горски култури в държавна горска територия на ДГС- Стара Загора по пътя за село Дъбрава на 6 април. По време на Седмицата на гората ДГС- Казанлък ще извърши залесяване с граждани на 500 бр. семенищни фиданки от цер на общинска горска територия в гр.Шипка, ще има залесяване и в градския парк на гр.Шипка на 2 бр. школувани фиданки от сребролистна липа, 2 бр. школувани фиданки от питомен и конски кестен,  2 бр.школувани фиданки от бреза, 2 бр. школувани фиданки от туя, 2 бр. школувани фиданки от хибискус, 1 бр. школувана фиданка от зелена дугласка.
През април ДГС- Казанлък, съвместно с членове на Ендуро клуб „Севтополис“ - Казанлък, ще залесят 1000 бр. семенищни фиданки от бяла акация на държавна горска територия.
ДГС- Тунджа ще дари 100 фиданки от туя и 10 фиданки кипарис на кметство с. Меден кладенец за оформяне на ограда и озеленяване на двора на кметството. Стопанството ще предостави фиданки за озеленяване и на община Ямбол. На 4 април ДГС- Елхово ще извърши, съвместно с ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Елхово, залесяване на контейнерни фиданки от черен бор.
ДГС- Ново Паничарево, съвместно с кметството на село Ново Паничарево, залесява фиданки; на 4 април стопанството, съвместно с кметството на село Индже войвода, ще залесят фиданки; на 5 април ще има залесяване съвместно с кметството на село Крушевец. На 5 април ДГС- Ново Паничарево, съвместно с ПП Странджа, ще гостуват в училището на с. Крушевец.
Това е само малка част от програмата на ЮИДП - Сливен и териториалните поделения към него, предвидени за Седмица на гората 2023 г. Обявени са конкурси за детска рисунка от ДГС- Тича и ДГС- Тунджа по повод празника. Ще има и редица инициативи по горска педагогика, които горски експерти от различни стопанства, ще проведат с деца от училища и детски градини.
Още през далечната 1911 г. във вестника на Дружеството на българските лесовъди „Горски преглед“ е мотивирана идеята за Празник на гората. Тогава в закона се уреждат два празника през годината – единият през есента, а другият - през пролетта, в които всеки по-възрастен от 15 г. български гражданин да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места.
Идеята добива конкретна форма през 1925 г., като основна задача на честването му е доброволен труд в цяла България, която тогава спешно се е нуждаела от залесяване на оголените планински склонове и озеленяване на градовете и селата. Първият Празник на залесяването е на 12 април, на Благовещение, същата година и честването му започва тържествено с молебен пред храма „Св. Александър Невски“, като са залесени 420 000 хил. горски фиданки и 20 кг горски семена.
С годините празникът се разраства и добива популярност. С ентусиазма на лесовъдите и подкрепата на населението Празникът на залесяването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. Идеята е лесовъдите от всички райони на страната да се нагърбят с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването, а трудовата седмица на учащите се да се превърне в седмица по залесяването. Така от 12 до 22 април 1934 г. се провежда първата Седмица на гората в България. С този кратък преглед в миналото може да обобщим, че през всичките тези години, дните от празника са били посветени на масови залесявания, в които освен лесовъдите са се включвали хиляди хора от цялата страна. 
Днес, 97 години по-късно, тази първа седмица на април, наречена „Седмица на Гората“ е последвана от много разнообразни инициативи и събития - от масовите залесявания до интерактивни беседи и игри, в които продължават да се включват хора от всички възрастови групи, жадни да създават, обогатяват и запазят българската гора.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario