Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната МТСП подготвя ваучери за обучение на над половин милион души

МТСП подготвя ваучери за обучение на над половин милион души

mtsp CopyСоциалното министерство пусна спешно за обществено обсъждане проектопостановление, с което да се определи редът за предоставяне на ваучери за обучение на безработни или заети, които да повишат квалификацията и уменията си. Срокът за обсъждане е 16 март, а раздаването на парите за посещаване на квалификационни курсове трябва да започне не по-късно от 1 април.
Предвид забавянето в одобрението на Националния план за възстановяване и устойчивост, предвидените обучения (базови и средни дигитални умения) следва да стартират в спешен порядък, се казва в мотивите към проектопостановлението.
Ваучерите за обучение ще се плащат с пари от програмата "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 г. (ПРЧР), Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и Фонда за справедлив преход. По програмата за човешки ресурси са предвидени 395 млн. лв за обучението на 161 000 неактивни, безработни и заети. По плана за възстановяване са заявени 292 млн. лв. до 2026 г. за 500 000 души.
Хората, които отговарят на критериите за допустимост, ще подават заявление за предоставяне на ваучер за обучение чрез електронна платформа на Агенция по заетостта. Обученията ще бъдат за базово, средно, напреднало и високоспециализирано ниво.
Ваучерът ще е цифров и ще се проследява по-лесно, се казва в документа.
Стойността на ваучерите зависи от вида и продължителността на обученията и характера им - дали са по професия или за придобиване на умения. В проекта са определени конкретни стойности, които варират от 70 лв. - за обучение по езикова грамотност в продължение на 16 часа, до близо 2 хил. лв. за придобиване на професионални компетентности по различни специалности в продължение на 960 часа. Включено е чуждоезиково обучение, цифрова компетентност, предприемаческа компетентност.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario