Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
HABITAT-TUNDJA-banner
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната Маркирана защитена птица загина от токов удар, съобщи БДЗП

Маркирана защитена птица загина от токов удар, съобщи БДЗП

orelaЕдин от маркираните това лято с GPS/GSM предаватели малки кресливи орли от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП ) загина преди няколко дни в района на град Коня, Турция, съобщиха еколозите. След като данните от предавателя показват, че нещо с птицата не е наред, колеги орнитолози от Турция реагират незабавно и отиват на мястото на инцидента. Там те откриват тялото на младия орел под електрически стълб. Стълбът е идентифициран като един от най-опасните за едрите птици, които, кацайки, могат лесно да направят контакт между проводниците под напрежение и заземени части от стълба. Това води до токов удар, смъртта на птицата и прекъсване на електрозахранването. Уведомена е местната електроразпределителна компания, която е необходимо да предприеме мерки за изолиране на опасния участък. 
Младият малък креслив орел бе маркиран през август тази година в гнездото си в защитена зона „Западна Странджа“ от екип на БДЗП за целите на проучването на вида. Чрез GPS/GSM предаватели се събира информация за миграционния му път, предпочитаните места, на които спира за почивка, временните му местообитания, заплахите и причините за смъртност по време на миграция. Конкретният случай затвърди една от основните заплахи за вида –опасни електрически стълбове, които причиняват токов удар и директна смърт на орлите. 
Това е четвъртият случай за една седмица на загинал рядък вид птица от българската природа. След като в Разград бе задържан бракониер, причинил смъртта на десетки защитени птици и бозайници, в Източни Родопи бе намерен натровен черен лешояд, а малко по-късно край Ямбол – и прострелян със 16 сачми царски орел. Надяваме се черната поредица с унищожаване на застрашени видове да спре и призоваваме хората да подават сигнали до РИОСВ и полицията при намиране на бедстваща птица или ако са свидетели на престъпления срещу дивата природа.
БДЗП изказва огромна благодарност на Cansu Özcan и İbrahim Soner Güzel за бързата реакция при намирането на загиналия малък креслив орел в Турция. 
Поставянето на GPS-GSM предаватели на млади малки кресливи орли се извършва в рамките на LIFE проекта „Земите и горите на орела“.
rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario