Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
proekt-720x88
Вие сте тук: Зона Ямбол Страната Ще надскочат ли цените на горивата ниво от 3.00 лева за литър

Ще надскочат ли цените на горивата ниво от 3.00 лева за литър

goriva-skok2Цените на масовите горива ще преминат психологическата граница от 3 лева за литър, ако бъде отнета дерогацията на бургаската рафинерия за работа с руски петрол. Това заявиха за БНТ от Асоциацията на търговците и производителите на горива. Според анализатори пък преминаването към неруски нефт няма да повлияе на пазара. От превозваческия бранш се опасяват, че ако продължи поскъпването и билетите за автобуси се повишат, тогава ще започнат фалити на фирми.
За поредна седмица цените на масовите горива остават високи. Търговците на петрол предупредиха, че отнемането на дерогацията за преработване на руски нефт от бургаската рафинерия ще доведе до повишение. "Ако се отнеме дерогацията говорим за 8- 9% вече ще има увеличение на тези цени, които имаме до момента, което за нашия пазар е доста висока цена и ще се получи вече над 03.00 лева", посочват от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители на горива.
На друго мнение са от Центъра за изследване на демокрацията - трусове на пазара не се очакват. "Рафинерията на Лукойл е изключително модерна и може да преработва най-различни видове суров петрол, като това включва като руски, така и петрол от Черноморието - казахски, азерски петрол. Можем да докарваме включително петрол от Близкия изток, без това да оскъпява значително производствените разходи", твърдят от Центъра за изследване на демокрацията.
Търговците на горива се опасяват, че заради силния държавен натиск собствениците на рафинерията ще я затворят: „Няма гарантирани доставки, а все пак собствеността на рафинерията е руска и ако компанията реши, че няма да обработва друг продукт, освен руски, не виждам как някой може да ги накара от държавата да го прави".
Анализаторите успокояват, че подобен сценарий не е фатален за пазара. "Изследвахме различни сценарии, като най-неблагоприятният вариант е, при който рафинерията спира изцяло, но дори и тогава не виждаме някакъв риск нито за това, че ще има достатъчно горива на българския пазар или за някакво рязко покачване на цените", посочват от Центъра за изследване на демокрацията. Тогава на българския пазар ще влязат нови играчи от региона , ще се увеличи конкуренцията, а оттам цените ще паднат.
Търговците на горива правят други други изчисления. "Едровата цена в Румъния и Гърция е с около 35-40 долара по-висока на място. Там трябва да сложим още около 25 долара транспортни разходи, така че говорим за 60-70 долара на кубик, което е около 10-12 стотинки. По-висока цена ще наблюдаваме веднага след спирането на Лукойл".
Автобусните превозвачи също имат притеснения. "Браншът наистина се намира в една позиция, когато цените на горивата се увеличават, при която е много трудно да реагира и е много трудно да кажем къде, как и по какъв начин това ще се отрази на цените на билета", заявяват от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
В средата на миналата година Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година. В края на юли депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха предложение за предсрочната отмяна на дерогацията, което предстои да бъде обсъдено в пленарната зала на парламента през септември. (BNT.BG)rssfeed
Email Drucken Twitter Facebook googleWebSzenario