Red Purple Black Blue
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Топ: Свободни работни места в Бюро по труда - Ямбол - Вторник, 22 Януари 2013г. 10:01ч.
Топ: Културен календар на Община Ямбол - Сряда, 20 Юни 2012г. 12:00ч.
Топ: НТС - Ямбол - предстоящи курсове - Понеделник, 14 Ноември 2011г. 13:24ч.
Топ: ВиК авариите днес, запасете се (и с търпение) - Четвъртък, 04 Ноември 2010г. 08:06ч.
Вие сте тук: Зона Ямбол Ямбол Тийн зона

Зоната на младежите на Ямбол

Езикова гимназия се включи в Spelling Bee

Сряда, 28 Март 2012г. 09:17ч.

P3270051Денис Валериева Гюнкина от 5а клас се класира на първо място в училищното Spelling Bee състезание на ГПЧЕ „Васил Карагьозов” - Ямбол, което се проведе на 27март 2012г.. В надпреварата участваха 26ученици от V – VІІ клас , които се състезаваха в два кръга. На финала Денис Гюнкина победи Стефани Минкова от 6а клас. Нашето училище участва във  второто национално състезание по правопис на английски език  - Bulgarian National English Spelling Bee. Целта на състезанието е да повиши знанието и запали любовта на учениците към английския език, като се учи по забавен и нетрадиционен начин. Състезанието се организира и проведе от учителите по английски език Евгения Начева, Веселина Митрева и Диана Иванова.

За титлата Spelling Bee шампион на България за 2012 година в трите етапа на състезанието ще се състезават над 4500 ученика на възраст между 9-14 години от 200 училища от цялата страна. Първият – училищен етап - започна от 23 март и ще продължи до 30 март. За него участниците учат правописа на над 400 думи на английски език. Само един победител от училище ще продължи в надпреварата във втория етап, който ще се състои на 28 април и включва регионални квалификации в градовете София, Пловдив, Велико Търново,  Варна,  Враца, Благоевград, Смолян, Хасково, Бургас  и Разград.  Двадесетте финалиста ще премерят сили на 12 май в гр. София. Победител ще стане само един.

Състезанието се организира от Център за приобщаващо образование и Корпус на мира в България с подкрепата на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерство на образованието, младежта и науката и Американското посолство.

P3270056Развитието на състезанието може да се следи на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling)- произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година. През 2011 г. над 11 милиона американски ученици са взели участие. Освен в САЩ състезания по правопис се провеждат и в много други страни по света.

В България състезането се проведе за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. В първото национално състезание Spelling Bee взеха участие над 1000 ученика от 60 училища в 50 населени места в страната. Победител и първи Spelling Bee шампион стана тринадесетгодишният Александър Емил Александров от СОУ „Д-р Петър Берон”, гр. Костинброд. Голямата награда му беше връчена от американския посланик Н.П. Джеймс Уорлик.

Ямболската езикова гимназия  участва в надпреварата за втора година. Успех на Денис Гюнкина на следващия кръг.

 

Нови идеи в обучението в ОУ "Л. Каравелов"

Вторник, 07 Февруари 2012г. 12:34ч.

Насочване на децата към полезни за тяхното интелектуално развитие интернет-сайтове е темата на последните открити уроци с четвъртокласниците в ОУ ”Л.Каравелов” Ямбол. Идеята е учениците да се включват в игри, конкурси и различни инициативи, така че времето пред компютъра да не е безсмислено и безполезно. Малките ученици могат да се упражняват в развитието на своите умения, да проверяват знанията си, да използват практични инструменти и помагала, организирани под формата на игри и образователни състезания по интернет. Уроците бяха проведени от помощник- директора Таня Алексиева и съобразени с най-новите тенденции в обучението на учениците от началния и средния курс. Целите на обучението са представени на специален семинар под наслов „Да комуникираме в Европа заедно”, организиран от Европейската комисия с лектори академични преподаватели, представители на ЕК и Младежки екип на Европа. Чрез посочени в презентацията сайтове децата могат да участват в инициативата „Да изчистим България за един ден”. Те самите заявиха, че са посадили вече дръвчета и обещаха да следят за тяхното опазване. Таня Алексиева подари на децата книги, в които са описани игри и конкурси за участие по интернет и карти на ЕС. Модерното обучение е приоритет на училищното ръководство. Помислено е и за облекчаване дневната натовареност на децата. Една от най-новите придобивки са красивите индивидуални шкафчета, където учениците оставят учебници, помагала, тетрадки и лични вещи, за да не носят на гръб тежки раници. Децата трябва да чувстват грижата и вниманието към тях от страна на ръководството и преподавателите, твърдят в ОУ „Любен Каравелов”. Само така се постигат високите резултати в обучението и възпитанието на нашите деца.
 
 

Концерт на ГПЧЕ – за свята и благодатна Коледа

Понеделник, 26 Декември 2011г. 12:10ч.

gp4e-koncertПод мотото „Подай ръка-спаси живот !" , ГПЧЕ „Васил Карагьозов" проведе традиционния си благотворителен коледен концерт, организиран от Ученическия съвет в училището. Той премина с много песни и танци на младите таланти от гимназията. Тийновете изпълниха някой от най-популярните парчета в топ 20 на музикалните класации, като някои от тях бяха съпроводени с акомпанимент на акустична китара.
Дори най-малките ученици на гимназията се квлючиха впечталяващо в програмата с танц върху популярна джаз песен. Разбира се, на сцената имаше най-разнообразни изпълнения като народни танци и кратки скечове, свързани с наближаващия празник.
Както и средствата събрани на ретробала на гимназията, парите от билетитъе за коледния концерт и саморъчно изработените от учнеиците красиви картички, са предназначени з акампанията на Община Ямбол „Подай ръка – спаси живот". За пореден път възпитаниците на гимназията доказаха не само, че са талантливи, но и ангажирани с проблемите на нуждаещите се техни връстници в беда.
 
 

Треска в петък вечер, ретро бал на езикова гимназия

Събота, 10 Декември 2011г. 13:32ч.

ezikova-retro1За поредна година дванадесетокласниците от ГПЧЕ „Васил Карагьозов” организираха едно от най-чаканите и забавни събития през годината – ретробала, информира специалният ни пратеник Маринела Шевкенова. Този път събитието бе малко по-необикновено. И това, което го различаваше от другите бе, че всичко в него - от костюмите до грима и прическите, са били модерни няколко десетилетия назад във времето. Дни преди 9 декември всички трескаво ровеха из старите гардероби на майки и баби, като преоткриваха значението на думата мода с полите с висока талия, лъскавите перли и накъдрени коси. При момчетата пък, водещи бяха тирантите и шапките, а един младеж впечатли с много изискан и старомоден фрак. Организаторите от 12 „б” клас се справиха отлично както с програмата, така и с музиката, която бе наистина ретро. Водещи на програмата бяха артистичните и усмихнати Мария Панайотова и Стефани Димитрова, също от 12 „б”. На бала не му липсваха нито придворни дами, нито крал и кралица. Надпреварата за „престола” включваше множество кръгове и изпитания, докато накрая за кралица бе провъзгласена красивата деветокласничка от ГПЧЕ Миглена Стоева и нейният не по-малко чаровен крал – Иван Мирчев от 12 клас в МГ. Специален гост на бала беше и бившата възпитаничката на ГПЧЕ и заместник-кмет на Ямбол от седмица Красимира Петрова. Тези, които пропуснаха събитието, могат само да съжаляват и нетърпеливо да чакат бала догодина, на който отново организатори ще бъдат бъдещите 12 б клас на ГПЧЕ.
ezikova-retro2ezikova-retro3
 
 

Очакваме "Произведено в ГПЧЕ"

Четвъртък, 09 Юни 2011г. 13:27ч.

Гимназията с преподаване на чужди езици „Васил Карагьозов” приключва учебната година не само с добри образователни показатели, но и атрактивно – с голям спектакъл под надслов „Произведено в ГПЧЕ”. В петъчната вечер на сцената в Голямата зала на община Ямбол ще пеят, рецитират и играят учениците, които през изминалата година са покорявали върховете на различни национални литературни, музикални и театрални конкурси. Публиката ще се наслади на изпълненията на Елица Стоичкова, която с романса „От зори до зори” взе втора награда за индивидуални изпълнители от ученическия фестивал на руската песен „Песни России Ямбол 2011".

Продължение...

 
 

Страница 5 от 8