23.1 C
Ямбол
00:06 | понеделник, 24 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol

Бонуси

delnik-t_angelovНай-после се въвежда някаква справедливост с въвеждането в България на разсроченото изплащане на бонусите за банкерите. Те ще получават веднага не повече от 60 процента от тях, а останалата част ще им бъде плащана в продължение на поне три години. Новата наредба на БНБ идва в отговор на последните европейски изисквания, които целят известно обуздаване на банкерската алчност. Защото е добре известно, че именно и „благодарение“ на необузданото раздаване на банкерски бонуси и възнаграждения на времето се създадоха благоприятни условия за допълнително надуване на „имотния балон“ и за други неблагоприятни финансови тенденции, което в крайна сметка допринесе и за появата на последната финансова криза.

А тя впоследствие имаше тежки последици върху всички останали прослойки на обществото не само у нас, но и по света, като се превърна и в икономическа, и в социална криза. Сега с новите европейски изисквания уж се слага някаква спирачка пред подобни необуздани раздавания на пари за банкерите, които, както знаем, са били обичайна практика.
За съжаление, научаваме, че въпреки декларираната от Симеон Дянков липса на пари за увеличаване на заплатите и на пенсиите, както и за раздаване на добавки за хората преди празниците, в много от министерствата и ведомствата, които ползват пари от бюджета за своята издръжка, сега масово се раздават бонуси. Оправданието е, че заплатите им били малки. Но се премълчава, че всъщност „малките“ им заплати са много по-големи от средните за страната и също много по-големи от мизерните пенсии на лишените от добавки наши бащи и майки. Така, благодарение на европейския натиск за едно нещо се налага някаква финансова дисциплина, но там, където такъв контрол липсва, чиновниците сами си раздават бонуси за щяло и нещяло. И то не малки. Цифрите красноречиво говорят и показват всякаква липса на скромност. Пък уж все още трябва да се лишаваме и от най-необходимото според някои умни глави. За съжаление непрекъснато излизат все нови и нови данни за подобни раздавания на бонуси, което допълнително подкопава доверието към правителството и особено за още по-стремителното рухване на доверието към финансовия министър. А изборите наближават и хората, които виждат какво се говори, а същевременно какво се прави, едва ли ще посрещнат с адмирации безобразията и двойния аршин, както и лицемерието, които се демонстрират. Така че никого не трябва да учудват данните от социологическите проучвания за все по-ниското доверие към правителството. Никой няма да се учуди и от резултатите на предстоящите избори, които още отсега могат да се прогнозират, ако се отчете ясната тенденция от последните няколко месеца…

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно облачно
23.1 ° C
23.1 °
20 °
60 %
4.1kmh
75 %
нд
23 °
пн
34 °
вт
34 °
ср
33 °
чт
32 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се