33.1 C
Ямбол
18:06 | понеделник, 24 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаПарламентът гласува доверие на кабинета на Бойко Борисов

Парламентът гласува доверие на кабинета на Бойко Борисов

borisov-votПарламентът гласува доверие на кабинета на Бойко Борисов. Гласуването протече като парламентарните секретари четяха имената на депутатите по азбучен ред, които ставаха прави и заявяваха своя вот – „за“, „против“ или „въздържал се“. След това с дълга, мъчителна и продължителна ръчна процедура без сметало накрая гласовете бяха преброени от председателя на парламента Цецка Цачева и заместника й Анастас Анастасов. Гласуваха 226 народни представители. „За“ са 141 народни представители, „против“ – 72 и „въздържали се“ – 13. При прегласуването драмата с броенето продължи. Зли езици казаха, че е било много по-просто всеки депутат да си става от мястото, да обявява решението си и след това да натиска копчето пред него. По този начин е щяло да бъде избегнато упражнението по смятане за отделенията. Вторите резултати бяха – гласували 214 депутати, 140 – „за“, 60 – „против“, 14 – „въздържал се“. Преди процедурата по гласуване председателят на парламента Цецка Цачева отмени наложената по-рано санкция на депутата от КБ Драгомир Стойнев и той участва във вота на доверие. След изключването на Касим Дал от ПГ на ДПС той можеше да участва във вота като независим народен представител, но отсъства по време на гласуването. Димитър Колев и Дарин Матов от РЗС гласуваха „за“ правителството, Марио Тагарински, който напусна партията на Янев, също гласува „за“. От Синята коалиция спазиха своите обещания и гласуваха с „въздържал се“. Независимият народен представител, също бивш член на РЗС, Тодор Великов декларира своето „за“ за управляващите. Министър-председателят Бойко Борисов напусна пленарната зала преди Цецка Цачева да обяви резултатите от вота на доверие.

БГНЕС припомня, че по време на „Семинара за детски учителки“, както днес депутатът от КБ Петър Курумбашев определи дебата, имаше инцидент с лисване на вода. Действието беше извършено от депутата от РЗС Емил Василев, който беше отстранен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева за три заседания. Това стана след като Емил Василев лисна на трибуната чашата с вода на бившия си колега от партията Тодор Великов по време на дебатите на вота на доверие в НС. Причина за това стана изказването на Великов, че са искани 100 000 лева от член на РЗС за финансиране на кампанията.

По-рано дебатите на вота бяха спрени с половинчасова почивка след реплики на депутата от КБ Драгомир Стойнев към премиера Борисов. „Господа управляващи, върнете парите от контрабандата. Тези пари не са ваши, те не са за купуване на избори. Това са парите на българския народ. Тези 2 млрд. лв. (от намалена събираемост на приходите) са необходими за пенсии, за детски добавки, за увеличаването на доходите на хората“, каза Стойнев. При една от репликите и настоятелният му призив към премиера, с думите „Излезте и кажете!“ при опасно увеличение на напрежението в залата, той бе отстранен от трибуната от председателя Цецка Цачева, която веднага, след това обяви 30 мин. почивка за успокояване на емоциите.

Имаше и изказвания, които предизвикаха усмивка дори на лицето на премиера, като думите на съпартийката му Снежана Дукова в стил „художествена самодейност“, която разсмя цялата парламентарна зала. След изказването на образователния министър Сергей Игнатов, Дукова заяви: „Позволете ми да ви поздравя, г-н министър-председател, вас и вашият кабинет за изключителното политическо мъжество, характер и воля, рядко разпознаваеми в нашите политически среди, да заявите своята непоколебимост за ясно дефинирани цели, да продължи реформаторското и европейско управление на България без мимикрия, без политически инсинуации и страхове от измиване на ръце и компромати на изчезващи политически видове и субекти…“, каза тя. Дукова поздрави премиера и че е поискал вот на доверие, за което се иска сериозен кураж и безпрекословна увереност. Тя увери, че народните представители от ГЕРБ „не ще позволят да се сложи стопер в общия стремеж и желание да управляват своето бъдеще“.   /БГНЕС

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
33.1 ° C
33.1 °
32.2 °
29 %
7.2kmh
0 %
пн
33 °
вт
35 °
ср
34 °
чт
33 °
пт
34 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се