23.1 C
Ямбол
22:06 | неделя, 23 юни, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоСтранатаАтомстройекспорт иска да съди България

Атомстройекспорт иска да съди България

aec-beleneАтомстройекспорт поискала от Росатом да подаде иск за арбитраж срещу Националната електрическа компания на България за неизпълнение на договорите за изграждането на АЕЦ Белене. Това се казва в писмо на началника на управлението по маркетинг и развитие на бизнеса А. Калинин до генералния директор на Росатом Сергей Кириенко.
Из писмото на А.Калинин
„С приключването на януари настъпва критична точка за взимането на решение за реализирането на проекта Белене. Днес АЕЦ Белене е най-конкурентоспособният в сравнение с останалите проекти и има фиксирана, по желание на българското правителство, цена за строителството. Освен това, Белене има всички шансове да бъде построен по-рано от останалите възможни станции в макрорегиона. Схемата на финансиране – също по желание на правителството на страната – включва както възможен руски кредит на изгодни условия за финансирането на участието на Националната електрическа компания, така и финансовите ресурси на частни европейски инвеститори, тоест за началото на изграждането днес въобще не се изискват парични средства от българския бюджет…

1.Междувременно ръководството на националната електрическа компания на България избягва да подпише допълнение номер 12, въпреки по-рано постигнатите договорки да се подпише този документ с Атомстройекспорт (АСЕ) през декември 2010 г., което открива възможността да се подготви площадката за заливане с бетон, насрочено за септември 2011 г. По-нататъшното бавене от страна на българските власти ще доведе до това, че АСЕ даже договаряйки се с българските строителни фирми по-късно, няма да може да осигури наливането на бетон в основата на реакторното отделение на първи енергоблок на АЕЦ през 2011 г., тъй като българските подизпълнители няма да имат време да разгърнат строителните си бази и да закупят тежката техника (отчитайки технологичната специфичност началото на непрекъснатото бетониране по-късно от септември няма да бъде възможно). Следователно сроковете за реализация на проекта ще се отложат, като съществено се повлияе както на цената на проекта, ако взимаме под внимание инфлационните рискове, така и на инвестиционната привлекателност за европейските партньори, имайки предвид възможната загуба на такова конкурентно преимущество на проекта, като изпреварващото му пускане в експлоатация в сравнение с останалите проекти. Това е директно свързано с възможността за ефективен износ на бъдещата електроенергия, а следователно и със сроковете за възвръщане на инвестицията. При това се създава впечатлението, че ръководството на министерството на енергетиката на България (министър Трайчо Трайков) в своите публични изказвания преднамерено създава атмосфера на неопределеност около самата целесъобразност на строителството на АЕЦ Белене, подкопавайки доверието към проекта от страна на потенциалните участници…
Освен това вече е ясно , че строителството на АЕЦ Белене ще се придружава от политически рискове, създавани пред АСЕ от министерството на енергетиката на България, а също така от постоянната заплаха за загуба на делова репутация пред европейските партньори. В тази връзка, моля да се даде на АСЕ следните поръчения:

1.Да се подаде в арбитража подготвения по-рано иск по отношение на Националната електрическа компания на България за плащане на неустойки.

2. Да се уведоми консорциума Арева-Сименс за прекратяване на руските плащания на работите по проекта Белене.

3.Да се предаде поръчаното през 2008 г. оборудване на реактора и турбините за използване при изграждането на АЕЦ „Аккую“ в Турция.

Началник на управлението

по маркетинг и развитие на бизнеса

А. Калинин /БГНЕС

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
предимно облачно
23.1 ° C
23.1 °
20 °
60 %
4.1kmh
75 %
нд
23 °
пн
34 °
вт
34 °
ср
33 °
чт
32 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се